Помер комунікатор "плану Артеменка".

 

У Сполучених Штатах Америки помер бізнесмен українського походження Алекс (Олексій) Оронов, який допомагав народному депутатові Андрієві Артеменку налагодити зв'язок із офісом Дональда Трампа. Завдяки цим контактам Артеменко передав новій адміністрації план порозуміння з Росією, що передбачав виведення російських військ із Донбасу і проведення референдуму в Україні щодо довгострокової оренди Криму Росією.

 

Про смерть свого товариша Артеменко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

Оронов допомагав українському нардепові скомунікуватися із правником команди Трампа Майклом Коеном. Іще одним посередником був бізнесмен російського походження Фелікс Сатер. Згідно з резонансною статтею у The New York Times, саме Коен і залишив конверт із «планом Артеменка» в офісі екс-радника президента США Майкла Флінна на початку лютого (це було за тиждень до відставки Флінна, звинуваченого у зв’язках із Росією).

 

Народний депутат Андрій Артеменко назвав причиною смерті Оронова надмірний ажіотаж, спричинений журналістами, "з одним підтекстом – ну ось нарешті ми знайшли підтверджений зв'язок між адміністрацією Трампа і Путіним, через нього і українського депутата".

 

"Помер він не від старості, не від хвороби, не від нещасного випадку, а від втручання американських журналістів в його життя! І я винен в цьому! Адже саме я, ні про що не підозрюючи, згадав його ім'я, відповідаючи на невинне питання американського журналіста: "Хто Вас познайомив з Майклом Коеном, особистим адвокатом президента США Дональда Трампа?" Так, я відповів, що Алекс Оронов, мій партнер, мій наставник, мій учитель, мій друг врешті… Його серце не витримало. Він помер! Від перенапруження, від нервів, від несправедливості, від образи, від підозри, від горя, непорозуміння", – пише Артеменко.

 

Зі слів нардепа, Оронов був родичем Майкла Коена. В Україні Алекс мав аграрний бізнес – компанію Grain Alliance, створену на базі Баришівської зернової компанії. "І з цієї миті [публікації в NYT] його життя, втім, як і моє, перетворилося на пекло!" – каже нардеп.

 

Про смерть Алекса Оронова написало і британське видання The Independent.

 

Андрій Артеменко в Україні перебуває під слідством за статтею Кримінального кодексу про державну зраду.

 

Невдовзі після початку скандалу Радикальна партія виключила його зі своєї фракції.

 

07.03.2017