Проти "радикала" Артеменка відкрили справу за статтею про державну зраду.

 

Генеральна прокуратура України відкрила провадження проти народного депутата Андрія Артеменка за підозрою у державній зраді.

 

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

 

"Цілісність України – понад усе", – прокоментував Луценко на своїй сторінці у Facebook.

 

Артеменко через свої бізнесові зв'язки передав офісові Майкла Флінна, колишнього радника Дональда Трампа, план примирення з Росією, у котрому, зокрема, передбачено проведення в Україні референдуму щодо згоди на оренду Росією Криму на 50-100 років.

 

Згідно з витягом із кримінального провадження, копію котрого опублікував Луценко, Андрій Артеменко "за попередньою змовою з керівництвом державної влади Російської Федерації здійснив державну зраду, а саме надав іноземній державі (РФ) допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, яка виражалася в заклику до передачі в довгострокову оренду території Автономної Республіки Крим, яка, відповідно до Конституції та законів України, є невід'ємною частиною держави, що може сприяти легітимізації тимчасової окупації півострова".

 

Сам Юрій Луценко заявив сьогодні на прес-конференції, що не виключає перспективи зняття депутатської недоторканності із Артеменка. "Стосовно Артеменка сьогодні порушено кримінальне провадження, найближчим часом він буде викликаний до слідчого. В разі, якщо він явиться – йому будуть задані принципові питання. Головне з них стосуватиметься тої частини його «плану», який був опублікований в американській пресі. Де йдеться про те, що пан Артеменко узгодив цей «план» з помічниками американського та російського президентів", – заявив Луценко, згідно з повідомленням УНІАН.

 

"Саме цей нюанс, який є частиною матеріалу американського ЗМІ, є найважливішим для слідства. В разі, якщо депутат не явиться – ми підготуємо необхідні матеріали для розгляду у ВР про надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності. Стаття – державна зрада. Якщо він явиться і надасть докази – це не означає, що ми не внесемо подання. З великою долею вірогідності, я думаю, що подання в будь-якому разі буде внесено", – додав Луценко.

 

21.02.2017