Радник Дональда Трампа пішов у відставку через контакти з росіянами.

 

Мова йде про Майкла Флінна, котрий наприкінці січня був затверджений радником президента США з національної безпеки.

 

 

Нещодавно стало відомим, що ще в грудні минулого року, тобто до інавгурації Трампа, але вже після його перемоги на виборах, Флінн, котрий майже напевно мав стати президентським радником, вів перемовини з російським послом Росії в США Сергієм Кисляком. Вказана розмова відбулася саме після того, як тодішній все ще чинний президент США Барак Обама запровадив чергові санкції проти Росії через втручання російських гакерів в американські вибори.

 

Газета Washington Post з покликом на своє джерело повідомила, що в розмові з російським послом Майкл Флінн закликав російську сторону не реагувати надто гостро на нові санкції, введені Обамою, оскільки після інавґурації Дональда Трампа Вашингтон і Москва зможуть залагодити цепитання полюбовно.

 

Сам Флінн в коментарі газеті спочатку заявив, що не піднімав тему санкцій в розмові з російським послом, проте потім додав, що «не може бути впевнений в тому, що це питання не було піднято в ході розмови».

 

Низка конгресменів США (здебільшого від Демократичної партії) зажадали службового розслідування щодо президентського радника. Вони вважали, що таким чином Флінн міг порушити закон, оскільки, на той момент, не займаючи офіційних посад, він не мав права порушувати такі питання з представником дипломатичного корпусу. Така розмова могла бути розцінена як порушення американського «акту Логана» – закону, який забороняє неуповноваженим на те громадянам вести перемовини від імені влади США з представником іншої країни.

 

Згодом з'ясувалося, що Флінн збрехав віце-президентові Майку Пенсу та іншим високопоставленим чиновникам США про свої контакти з російським послом в США Сергієм Кисляком. А Міністерство юстиції США ще наприкінці січня попереджало Білий дім про можливу уразливість Флінна перед «шантажем з боку Росії».

 

Попри те, що напередодні в Білому домі заявили про «повну довіру» Майклові Флінну, той все ж вирішив подати до демісії з посади радника президента США. Про це повідомив представник Білого дому в ніч на вівторок, 14 лютого. У своїй заяві про звільнення Флінн написав, що «ненавмисно повідомив обраному віце-президентові та іншим неповну інформацію» про телефонні розмови з російським послом. Він зазначив, що вибачився перед президентом і віце-президентом США.

 

Тимчасовим виконувачем обов'язків радника Трампа з нацбезпеки призначено генерала у відставці, республіканця Джозефа Кіта Келлоґа, котрий раніше обіймав посаду начальника апарату Ради національної безпеки при Білому домі – повідомило видання The Washington Post.

 

 

14.02.2017