ЄУ створить орган для військових операцій за кордоном.

Відповідне рішення ухвалили міністри закордонних справ країн-членів Європейської Унії на зустрічі в Брюсселі.

 

Зіґмар Ґабріель, шеф МЗС Франції Жан-Марк Еро, Урсула фон дер Ляєн

 

Називатиметься цей орган Центр військового планування й управління закордонними небойовими операціями ЄУ – повідомило німецьке видання WirtschaftsWoche. Його штаб-квартира дислокуватиметься в Брюсселі.  

 

«Ми зробили перший великий крок до зміцнення нашої спільної європейської оборонної та безпекової політики», – заявив на прес-конференції після ухвалення рішення міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel).

 

Він зазначив, що незабаром Центр уже зможе зайнятися координацією вишколу збройних сил у Малі, Сомалі та Центральноафриканській Республіці. «У середньостроковій перспективі заплановано й інші види операцій, які координуватимуться зі штаб-квартири. Зокрема йдеться про те, щоб операції зі залагодження криз та запобігання їм ефективніше координувалися з єдиного Центру», – пояснив Ґабріель.

 

Висока представниця Євроунії зі закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні заявила, що такий Центр забезпечуватиме «ефективніший підхід до чинних навчальних військових місій, які вже є в ЄУ».

 

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн, коментуючи створення Центру, зазначила: «Ідея полягає в тому, що ті члени Унії, котрі не бажають долучатися до такого центру, можуть мати місію спостерігачів. А для тих, хто не є членами Європейської Унії, як, наприклад, Норвегія або згодом Велика Британія, буде можливість приєднатися вибірково до певних проектів або місій. Норвежці дуже зацікавлені в цьому, в англійців теж є великий інтерес до цього».

 

Водночас Федеріка Моґеріні уточнила, що створення такого Центру не є створенням європейської армії.

06.03.2017