Керівник виборчого штабу Франсуа Фійона подав у відставку.

Патрік Стефаніні (Patrick Stefanini) запропонував своєму патронові – кандидатові в президенти Франції від партії «Республіканці» – знятися з президентських перегонів.

 

 

Голова виборчого штабу Фійона Патрік Стефаніні подав у відставку ввечері в п'ятницю, третього березня. Він пробуде ще на своїй посаді до вечора неділі – повідомило французьке видання Le Monde.

 

У листі, який опубліковала газета Journal du Dimanche, Стефаніні назвав дві причини свого рішення. По-перше, він радив Фійонові зняти свою кандидатуру з виборів відразу після початку розслідування історії щодо фіктивного працевлаштування його дружини й дітей. Утім сам кандидат і більшість співробітників штабу не підтримали пропозиції Стефаніні, що поставило його в незручне становище для подальшого керівництва передвиборчою кампанією. По-друге, Стефаніні вказав на чимраз нижчу ймовірність того, що Франсуа Фійон вийде до другого туру виборів.

 

Рейтинг кандидата від партії «Республіканці» різко впав після того, як газета Le Canard Enchaine в кінці січня повідомила, що він, будучи депутатом парламенту, фіктивно влаштував дружину на посаду своєї асистентки. У результаті Пенелопа Фійон як співробітниця апарату парламенту за 15 років отримала близько 800 тисяч євро, не виконуючи при цьому жодної роботи.

 

У п'ятницю французькі центристи з партії «Союз демократів і незалежних» (UDI) відмовилися підтримувати Фійона і закликали партію «Республіканці» висунути іншого кандидата на президентські вибори.

 

Мер міста Бордо, екс-прем’єр Ален Жюппе готовий замінити Фійона як кандидата в президенти Франції від партії «Республіканці». За даними соціологічної служби Odoxa, в разі висунення Жюппе зайняв би в першому турі президентських виборів перше місце. У той же час нинішній консервативний кандидат, згідно з останніми опитуваннями, поступається своїм основним конкурентам соціалістові Емманюелеві Макрону і ультраправій Марін Ле Пен. Проте 1 березня Фійон рішуче заявив, що не зніматиме своєї кандидатури і продовжить боротьбу за посаду президента Франції, незважаючи на розслідування проти нього.

 

Перший тур виборів президента Франції призначений на 23 квітня, другий пройде 7 травня.

04.03.2017