Нацрада відмовила в ліцензії "Радіо Вєсті".

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила київському "Радіо Вєсті" (ТОВ ТРК “Дивосвіт”) у продовженні строку дії ліцензії на мовлення на частоті 104,6 МГц у Києві.

 

Про це повідомляє "Детектор медіа".

 

Підставою для відмови стала наявність у радіокомпанії чотирьох не скасованих судом попереджень Нацради:

 

17 липня 2014 року – за порушення програмної концепції, а саме запуск "Радіо Вєсті" без погодження з регулятором;

24 липня 2014 року – за заклики до пропаганди війни, пропаганду міжнаціональної ворожнечі в програмах "Ефір бєз правіл", "Ланч тайм", "Вєчєрніє новості", а саме – пряму мову терориста Олександра Можаєва (на прізвисько Бабай) та вислови ведучого про українську мову як "бандерівську" та мову "карателів";

12 лютого 2015 року – за перешкоджання Нацраді у здійсненні контрольних і наглядових повноважень, а саме неможливість отримати від радіостанції запис ефіру з інтерв'ю екс-заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, у якому вбачалися ознаки розпалювання ворожнечі;

24 листопада 2016 року – за поширення інформації, яка порушує права та інтереси осіб, посягає на честь і гідність, а також яка може зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх, а саме за випуск програми "Люди говорять" з Тетяною Монтян, де лунали образи на адресу учасників Революції гідності.

 

Нацрада два тижні поспіль не могла розглянути питання київської ліцензії "Радіо Вєсті" через судовий процес у Львові за позовом громадянки Надії Бондарєвої. На забезпечення її позову 15 лютого Франківський районний суд міста Львова своєю ухвалою зупинив розгляд у Нацраді заяви київського "Радіо Вєсті" про продовження строку дії ліцензії. Нацрада оскаржила це рішення, і 24 лютого Франківський районний суд міста Львова скасував ухвалу.

 

Новий припис судді мав набрати законної сили лише після завершення строку оскарження (протягом п’яти днів). Відтак на початку засідання Нацради 3 березня заступниця голови Нацради Уляна Фещук сказала, що Нацрада не володіє інформацією про оскарження радіокомпанією ухвали суду від 24 лютого. З її слів, термін оскарження ухвали закінчився у вівторок (28 лютого), але апеляція так і не надійшла.

 

"Радіо Вєсті" однак стверджує, що рішення львівського суду таки оскаржили 2 березня. Адвокат Марина Бакуменко сказала, що радіокомпанія вважає прийняте Нацрадою рішення незаконним та оскаржуватиме його в суді.

 

03.03.2017