Клімкін обговорив із німецьким колегою перспективи "Мінська".

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Росія обрала стратегію свідомої ескалації на Донбасі. Проявом цієї стратегії є визнання "паспортів", виданих у ОРДЛО, та так звана "націоналізація" бойовиками підприємств Донбасу.

 

Про це Клімкін заявив на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Зіґмаром Ґабріелем, інформує аґенція УНІАН.

 

"Домінуюча тема нашої розмови – це те, як нам працювати разом і зміцнити наші зусилля, щоби примусити Росію виконати мінські домовленості", – сказав міністр.

 

"Ми всі бачимо стратегію свідомої ескалації. І це не тільки мілітаристична ескалація, а це, в тому числі, і всі ці кроки, які спрямовані на визнання нелеґальних документів, виданих нелеґальними утвореннями. Це, звичайно, і так звана "націоналізація". Всі ці кроки – це логіка свідомої ескалації. Тут ми маємо поставити крапку і це припинити", – наголосив Клімкін.

 

На погляд міністра, Росія хоче створити на Донбасі свій протекторат та використовує його для дестабілізації всієї України.

 

"Росія фундаментально зацікавлена в іншому – у використанні Донбасу для дестабілізації всієї України, і в цьому полягає фундаментальна проблема. Ми розмовляли в різних аспектах про це. Нам потрібно просто виконувати те, що написано, і те, що було погоджено два роки тому", – заявив Клімкін.

 

"На жаль, маючи три роки з моменту початку окупації Криму, логіка російських дій абсолютно зрозуміла, і це логіка свідомої ескалації всіма своїми діями: визнання "документів", так звана "націоналізація" компаній Донбасу", – додав міністр.

 

Зі слів Клімкіна, Росія має намір зруйнувати на Донбасі українську реальність і створити там російський протекторат.

 

"Над цим ми розмірковували сьогодні, і я дуже вдячний Зіґмару Ґабріелю за допомогу", – зазначив Клімкін.

 

02.03.2017