Лідерку «Національного фронту» Марін Ле Пен позбавлено депутатської недоторканності.

За відповідне рішення у четвер, 2 березня, проголосували депутати Європейського парламенту в Страсбурзі. Рішення негайно набуло чинності.

 

 

«Повідомляю прямо з Європейського парламенту. Щойно депутати переважною більшістю проголосували за зняття недоторканності з Марін Ле-Пен», – написав у своєму Twitter’і прес-офіцер Європарламенту Еммануель Фулон.

 

Ще у вівторок, 28 лютого, Комітет із юридичних питань Європарламенту більшістю голосів схвалив рішення про зняття парламентського імунітету з євродепутатки Марін Ле Пен. Підставою для такого карного заходу стало те, що в грудні 2015 року лідерка «Народного фронту» розмістила в своєму Twitter’і знимки актів насильства терористичного угруповання «Ісламська держава». Серед них були зображення страти американського журналіста Джеймса Фоулі. Після полеміки, викликаної цими твіттами, Марін Ле Пен була змушена видалити їх зі своєї сторінки.

 

Запит про зняття депутатського імунітету надіслала до секретаріату Європарламенту французька прокуратура. Як тепер стало відомо, прокуратура міста Нанта розпочала щодо Ле Пен розслідування за вказаним звинуваченням ще рік тому. Питання про зняття недоторканності виникло тоді, коли лідерка «Народного фронту» скористалася імунітетом для відмови з'явитися за викликом прокуратури.

 

Зняття депутатської недоторканності з Марін Ле Пен за звинуваченнями в поширенні зображень актів насильства не означає, що скасування імунітету торкнеться й інших справ, порушених проти лідерки Нацфронту. Нагадаємо, що Марін Ле Пен також звинувачують в тому, що вона призначала співробітників своєї партії парламентськими асистентами і виплачувала їм незаслужену зарплатню з бюджету Європарламенту.

 

Якщо французький суд визнає Марін Ле Пен винною в поширенні зображень актів насильства, вона ризикує отримати покарання у вигляді трьох років тюремного ув'язнення й штрафу на суму 75 тисяч євро.

 

Марін Ле Пен є депутатом Європарламенту з 2004 року, де вона виконує функції співголови ультраправої фракції «Європа націй і свобод» (Europe of Nations and Freedom – ENL).

02.03.2017