Верховний Суд змусив прокуратуру закрити справу проти Юрія Іванющенка.

 

Верховний Суд України прийняв рішення закрити всі справи щодо колишнього народного депутата Юрія Іванющенка, який був одним із найближчих соратників Віктора Януковича й "сірим кардиналом" Партії реґіонів у 2000-х роках.

 

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

 

Зі слів генпрокурора, ВСУ прийняв рішення "без повідомлення прокуратури", й акурат напередодні рішення про пролонґацію персональних санкцій ЄС щодо арештованих активів Януковича і представників його режиму.

 

"У мене є багато емоцій і не менше аргументів проти цього рішення. Але єдиний вихід – якнайшвидше змінити склад ВСУ", – прокоментував Луценко на своїй сторінці у Facebook. Як ілюстрацію для своїх слів він поширив картину нідерландського художника Герарда Давида "Здирання шкіри з продажного судді".

 

Ухвала Верховного Суду є у відкритому доступі в Єдиному реєстрі судових рішень – колегія суддів судової палати у кримінальних справах оголосила її 17 лютого.

 

Верховний Суд залишив у силі рішення трьох суддів нижчих інстанцій у цій справі – ухвалу Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 26 січня 2017 року, ухвалу судді Апеляційного суду м. Києва від 30 червня 2016 року, ухвалу слідчого судді Солом'янського районного суду м. Києва від 27 січня 2016 року за скаргами адвокатів Іванющенка. Спір стосувався дій заступника генерального прокурора України Юрія Столярчука, який, на думку захисників «реґіонала», необґрунтовано відмовлявся закривати провадження проти багатія.

 

Судячи з рішення первинної інстанції – Солом’янського суду – Генеральна прокуратура та персонально Юрій Столярчук припустилися грубих процесуальних помилок під час слідства. Зокрема суд вказав на те, що ГПУ порушила терміни досудового слідства (згідно з законодавством, розслідування може тривати один рік): повідомлення про підозру оголосили Юрію Іванющенку 29 грудня 2014 року, а постанова Столярчука про відмову закрити справу датована 29 грудня 2015 року.

 

Солом’янський суд констатував, що «прокурор Генеральної прокуратури України у зв'язку з неналежним здійсненням своїх обов'язків в силу вимог ст.ст. 3, 8, 19, 62, 68 Конституції України, ст.ст. 2, 8, 9, 28 КПК України не забезпечив швидке, повне та неупереджене розслідування кримінального провадження №42015000000000207, в частині того, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, а жоден невинуватий не був обвинувачений».

 

Показовий момент: заступник генерального прокурора на тодішнє судове засідання не з'явився.

 

Суд першої інстанції скасував постанову Юрія Столярчука про відмову в закритті справи, а також зобов’язав прокуратуру припинити провадження – а Верховний Суд згодом лише підтвердив це рішення.

 

Організація "Центр протидії корупції" (вона виступила автором заяви про злочин з боку Іванющенка) заявила, що провина за провал справи лежить на прокуратурі.

 

"Пропустили строки на розслідування, і суд зобов'язав прокурора закрити провадження щодо Іванющенка. Прокурор закрив, а ГПУ почали оскаржувати (хоча така ухвала не оскаржується), дійшли до ВСУ, який їх правомірно послав... Весь рік ГПУ оскаржувала це закриття, яке в принципі не підлягає оскарженню", – прокоментував голова ЦПК Віталій Шабунін.

 

Юрія Іванющенка звинувачували у розтраті державного майна та незаконному збагаченні. Йшлося про 72 млн франків на рахунках у Швейцарії.

 

01.03.2017