135 місяців позбавлення волі – такий вердикт Федерального суду в Брукліні для 62-річного Олександра Пособілова.

 

Аґенти ФБР вилучають документи в офісі Arc Electronics в Г'юстоні (3 жовтня 2012 р.)

 

Підсудного визнано винним у незаконному експорті в Росію мікроелектроніки на суму близько 50 мільйонів доларів. Окрім того, доведено, що він займався відмиванням грошей – повідомило на своєму сайті Міністерство юстиції США.

 

У повідомленні вказується, що Пособілов «допомагав керувати злочинною операцією, за допомогою брехні й махінацій отримуючи прибуток від незаконного продажу і експорту високотехнологічної американської мікроелектроніки, яку використовували російські військовики».

 

Процес проти Пособілова, а також десяти інших обвинувачених, почався ще 2012 року, в 2015-му їх визнали винними. Підсудні були співробітниками двох компаній – ARC Electronics і Apex System, які емігранти з Росії застували в Сполучених Штатах.

 

Пособілов переїхав до США з Росії 2001 року, в 2008 році отримав американське громадянство. У 2008-2012 роках він керував групою торговельних аґентів, котрі закуповували в американських постачальників електроніку, оборот якої мав би перебувати під державним контролем. Інформацію про кінцевого покупця приховували від постачальників і Міністерства торгівлі США. Згодом товар перепродавали компаніям, які підпорядковуються Міністерству оборони Росії, а також дослідницькому підрозділу ФСБ.

 

Раніше, в червні 2016 року, другий головний обвинувачений у цій справі Олександр Фішенко був засуджений до 10 років позбавлення волі. Суд визнав його аґентом, який діяв у США в інтересах російського уряду.

01.03.2017