Росія і Китай учергове заблокували резолюцію ООН щодо Сирії.

Документ на розгляд Ради Безпеки ООН внесли Сполучені Штати, Велика Британія і Франція.

 

 

Представники Росії та Китаю у РБ ООН у вівторок, 28 лютого, наклали вето на резолюцію, якою міжнародне співтовариство мало намір запровадити санкції щодо фізичних осіб і компаній із Сирії у відповідь на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї.

 

Документ  підтримали дев’ятеро членів Ради Безпеки. Окрім Росії та Китаю, проти проголосувала також Болівія. Казахстан, Ефіопія і Єгипет утрималися – повідомила інформаційна агенція Reuters.

 

Таким чином Росія вже всьоме заблокувала резолюцію, якою РБ ООН намагалася запровадити санкції проти сирійського урядового режиму. До списку санкцій пропонували ввести одинадцятьох представників військового керівництва Сирії та десять профільних установ.

 

Проект резолюції передбачав заморозку коштів та інших активів; недопущення в'їзду або транзиту підсанкційних фізичних осіб через територію держав-членів ООН; заборону на прямі або непрямі поставки, продаж або передачу сирійській владі хлору або предметів, зазначених у списках Конвенції щодо хімічної зброї, а також усіх видів зброї, будь-яких гелікоптерів і пов'язаних із ними матеріальних засобів.

 

Експерти спеціальної комісії ООН і Організації зі заборони хімічної зброї в жовтні минулого року дійшли висновку, що сирійський режим у 2014 і 2015 роках застосував хімічну зброю під час бойових дій у трьох населених пунктах. Перед голосуванням постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр заявив про доведеність причетності сирійської влади до застосування хімзброї в країні. «Відповідальність сирійського режиму була чітко встановлена ​​щодо трьох атак, ми не можемо продовжувати бездіяльність». У Дамаску, звісно, такі звинувачення рішуче відкидають. 

28.02.2017