Рада ЄУ схвалила лібералізацію візового режиму з Грузією.

Таким чином виконано всі формальні процедури для того, щоб громадяни Грузії могли подорожувати Шенґенською зоною без віз.

 

 

Європейський комісар з внутрішніх справ і питань міграції Дімітріс Аврамопулос зразу ж після ухвалення рішення в понеділок, 27 лютого, назвав його «історичним днем ​​для Грузії і її громадян». «Нинішнє голосування – це визнання величезних зусиль, зроблених владою Грузії і грузинського народу для здійснення далекосяжних і складних реформ. Ці реформи наблизять Грузію до європейських стандартів, сприяючи співпраці з Європейською Унією, і дозволять країні зробити ще один крок на європейському шляху», – заявив єврокомісар.

 

Скасування віз із Євросоюзом дозволить громадянам Грузії з біометричними паспортами в'їжджати на територію країн, що входять до Шенґенської зони, на термін до 90 днів протягом півроку без візи. Водночас безвізовий режим не дає права на працевлаштування в країнах ЄУ – повідомило видання EurActiv.

 

Проте відповідна постанова набуде чинності щойно через 20 днів після опублікування в Офіційному журналі Європейського Союзу. Одночасно в силу вступить новий механізм призупинення безвізового режиму, що було однією з умов для його ухвалення.

 

Нагадаємо, що другого лютого за запровадження безвізового режиму для громадян Грузії проголосував Європарламент.

 

Також очікується, що вже цього вівторка, 28 лютого, у другій половині дня розпочнуться міжінституційні перемовини (Європейський парламент, Рада ЄУ та Єврокомісія) щодо надання безвізового режиму Україні.

27.02.2017