Прокуратура Франції порушила справу проти Франсуа Фійона.

Кандидата в президенти від консервативної партії «Республіканці» підозрюють у незаконних розтратах бюджетних коштів, торгівлі впливом і порушенні вимог щодо декларування майна, доходів та інтересів, які висувають до депутатів, міністрів і вищих чиновників.

 

 

Відділ прокуратури з фінансових злочинів оголосив про порушення кримінальної справи за два місяці до виборів президента Франції. Розслідування доручено трьом судовим слідчим, які мають право викликати підозрюваних на допити й висувати їм офіційні звинувачення у справі. Перед тим прокуратура майже місяць вела власну перевірку інформації газети Le Canard enchaîné про багаторічну роботу Пенелопи Фійон депутатською помічницею свого чоловіка.

 

Адвокати політика висловили впевненість у тому, що підсумком роботи незалежних слідчих стане виправдання Франсуа Фійона і його дружини Пенелопи.

 

Пенелопа Фійон працювала в парламенті з 1986 до 2013 року (з перервами), отримавши загалом 680 тисяч євро зарплатні. Згодом стало відомо, що, перебуваючи сенатором в 2005-2007 роках, Фійон наймав на парламентську роботу власних доньку і сина, студентів юридичного факультету.

 

Франсуа Фійон публічно просив вибачення у французів за залучення до праці в парламенті членів своєї родини і назвав ці дії «помилкою». «Як і багато інших парламентарів, я діяв відповідно до сформованої практики – звичайно, законної, але якої наші громадяни більше не акцептують», – заявив Фійон.

 

Порушення кримінальної справи й скандал, спричинений ранішими публікаціями, нівроку ускладнили передвиборну кампанію кандидата від правих. Фійон відмовився знімати свою кандидатуру з виборів президента, хоча в правій партії «Республіканці» лунали заклики до зміни кандидата. Скандал призвів до зниження рейтингу правого кандидата. До січня Фійона вважали фаворитом першого туру виборів президента, відтепер він ризикує не пройти до другого туру.

 

Згідно з останнім опитуванням громадської думки, яке опублікував соціологічний інститут Odoxa 26 лютого, фаворитом громадської популярності вже понад місяць залишається лідерка «Народного фронту» Марін Ле Пен – за неї готові проголосувати 27 відсотків виборців. Екс-міністр економіки, соціаліст Емманюель Макрон має підтримку 25% французів. А число прихильників Фійона впало до 19% – повідомило французьке радіо RFI.

27.02.2017