Пам’ятник у Гуті Пеняцькій відновили.

 

У неділю, 26 лютого, в колишньому селі Гута Пеняцька у Бродівському районі Львівщини вшанували пам'ять загиблих під час Другої світової війни поляків та відкрили відновлений меморіал, зруйнований у січні вандалами, інформує прес-служба Львівської облради.

 

Участь в заході взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова ЛОДА Олег Синютка, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця, керівництво Бродівського району, члени товариства «Гута Пеняцька», представники польської громади Львівщини, гості з Республіки Польща та мешканці навколишніх населених пунктів. 

 

«Місцева влада Львівщини зайняла чітку позицію – у ХХІ ст. ми не воюємо з пам’ятниками. Винні у таких злочинах мають бути покарані.

 

Вже у лютому за кошти української громади ми відновили знищений тут у січні меморіал. Це наше свідчення, що ми шануємо пам'ять невинно убієнних поляків. Ми розраховуємо, що польська місцева влада і польська громада зробить такий же крок і відновить знищені надгробки на місцях полеглих українців під час Другої світової війни на території Республіки Польща», – зазначив голова ЛОР Олександр Ганущин.

 

У рамках скорботних заходів священнослужителі провели екуменічну панахиду. Також відбулося громадське віче та покладання квітів.

 

Як повідомляв Z, 9 січня вандали знищили пам’ятнику с. Гута Пеняцька Бродівського району. Тоді представники України і Польщі заявили, що вважають це провокацією третьої сторони.

27.02.2017