Поліція затримала двох соратників Марін Ле Пен.

Йдеться про Катрін Гризе (Catherine Griset) – керівницю штабу кандидатки в президенти Франції від ультраправої партії «Національний фронт» та про її охоронця Тьєррі Лежьє (Thierry Légier).

 

 

Обох затримали ще в середу, 22 лютого, у справі про фіктивні робочі місця в Європарламенті. Затримання може тривати максимум 48 годин, після чого їх або відпустять на свободу, або їм будуть висунуті звинувачення – повідомило французьке радіо RFI.

 

Сама Марін Ле Пен назвала затримання своїх співробітників «політичними підступами». «Французи чудово вміють відрізняти справжні справи від політичних підступів», – заявила глава Нацфронту, натякаючи таким чином на свого конкурента Франсуа Фійона – кандидата в президенти від правої партії «Республіканці», котрого підозрюють в незаконних виплатах дружині та дітям.

 

Слідчі підозрюють представників «Національного фронту», в тому числі й саму Ле Пен, у створенні системи фіктивного працевлаштування в Європейському парламенті. Так, охоронець Марін Ле Пен Тьєррі Лежьє і керівниця штабу Катрін Грізе були працевлаштовані в Страсбурзі парламентськими асистентами. Слідство ж ставить під сумнів реальність їхньої роботи, а отже підозрює їх в отриманні незаслуженої зарплатні.

 

Сама Ле Пен стверджує, що її охоронець і голова штабу працювали одночасно і в партії, і в Європейському парламенті, тож їхня парламентська робота не була фіктивною.

 

Паралельно зі слідством, яке веде французька поліція, Європарламент провів власне внутрішнє розслідування. За його результатами ЄП вимагав від лідера Нацфронту повернути до парламентської скарбниці близько 340 тисяч євро як компенсації за виплачені Тьєррі Лежье і Катрін Гризе зарплатні. Марін Ле Пен відмовилася повернути цю суму до зазначеного терміну – до 31 січня. З середини лютого кошти для виплати цієї суми знімають із зарплатні самої лідерки Нацфронту.

 

Однак скандал навколо фіктивних робочих місць у Європарламенті не дуже впливає на президентський рейтинг кандидатки від ультраправих. Марін Ле Пен залишається найпопулярнішим політиком Франції. Згідно з опублікованим в середу опитуванням громадської думки, проведеним OpinionWay-Orpi, голова Нацфронту, як і раніше, зберігає шанс стати переможцем першого туру президентських виборів. За неї готові проголосувати 26% виборців. На другому місці – незалежний кандидат від лівих сил і екс-міністр економіки Франції Емманюель Макрон з 22 відсотками. За згаданого Франсуа Фійона віддати свої голоси готовий 21% виборців.

 

Однак у другому турі, за даними цього опитування, Емманюель Макрон обходить обох своїх конкурентів. У варіанті Макрон–Ле Пен прогнозований варіант – 59% проти 41%, у випадку Макрон–Фійон – 58% проти 42%. Перший тур президентських виборів у Франції пройде 23 квітня цього року, другий – 7 травня.

23.02.2017