У Німеччині за минулий рік зафіксовано рекордний профіцит.

Експерти прогнозують збереження цієї тенденції і в наступні роки.

 

 

Позитивні показники спостерігалися як на федеральному, так і на земельному рівнях, а також на рівнях громад. Як повідомило Федеральне статистичне відомство, країна, землі, комуна та соціальне страхування отримали в абсолютному обчисленні на 23,7 мільярда євро більше, аніж це було заплановано в статтях витрат. Ця сума відповідає 0,8 відсотка внутрішнього національного продукту.

 

У ФРН профіцит бюджету фіксується вже третій рік поспіль. 2015 року він становив 19,4 мільярда євро або 0,7% ВНП, 2014 – 0,3%. А от 2013 року Німеччина ще переживала дефіцит бюджету на рівні 0,2 ВНП.

 

«Стабільний розвиток економіки, зростання податкового збору та державних надходжень, позитивна кон’юнктура, зростання зайнятості й підвищення зарплат забезпечили Німеччині 2016 року найвищий профіцит бюджету з моменту об'єднання країни в 1990 році», – наголосили представники Федерального статистичного відомства. Водночас позитивну роль для наповнення бюджету зіграли низькі облікові ставки Європейського Центробанку.

 

Експерти прогнозують, що 2017 рік Німеччина знову завершить з профіцитом і, найімовірніше, вищим, аніж минулорічний. Принаймні у січні цього року Федеральне статистичне відомство зафіксувало, що надходження до федерального і земельних бюджетів зросли на чотири відсотки в порівнянні з торішніми показниками – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

23.02.2017