У штаб-квартирі «Національного фронту» пройшли обшуки.

Слідчі дії проводили в рамках розслідування справи про ймовірне фіктивне працевлаштування помічників голови партії Марін Ле Пен в Європарламенті.

 

 

На сайті «Національного фронту», подаючи інформацію про цей обшук, назвали його «операцією, спрямованою на те, щоб порушити хід передвиборної кампанії і нашкодити Марін Ле Пен в момент, коли її рейтинг популярності значно зріс», – цитує на своїх шпальтах французьке видання Le Monde.

 

Насправді ж розслідування у справі про фіктивне працевлаштування парламентських асистентів Марін Ле Пен ініціювала ще 15 грудня минулого року Крістіан Тобіра – тепер уже екс-міністр юстиції Франції. Так вона зреагувала на внутрішнє розслідування в Європарламенті, де висловили сумнів щодо реальності роботи охоронця Тьєррі Лежьє, глави кабінету партії Катрін Грізе та ще багатьох членів Нацфронту ультраправої партії як помічників євродепутатки. Розслідування у Європарламенті розпочав ще Мартін Шульц, котрий на момент виникнення відповідних підозр обіймав посаду голови ЄП.

 

Європейське бюро боротьби з шахрайством (Olaf) підготувало рапорт, після якого Європейський Парламент зажадав від голови Нацфронту повернути до його скарбниці 300 тисяч євро. Марін Ле Пен відмовилася повернути ці кошти до зазначеного терміну – 31 січня. Відтак з лютого з депутатської зарплатні Марін Ле Пен зніматимуть кошти для виплати цієї суми.

 

Але тепер уже французькі правоохоронні органи намагаються встановити, чи міг Нацфронт використовувати кошти з фондів Європарламенту для оплати діяльності 20 членів партії, котрі формально фігурували як парламентські помічники, проте, за версією слідства, фактично займалися виконанням партійних завдань у Франції.

 

Марін Ле Пен 5 лютого дала старт своїй передвиборній кампанії. Згідно з останніми опитуваннями, вона могла б набрати достатньо голосів, щоби пройти до другого туру виборів, проте зазнала б в ньому поразки. Перший тур виборів президента Франції призначено на 23 квітня, другий відбудеться 7 травня.

21.02.2017