Дональд Трамп призначив нового радника з безпеки.

Ним став генерал-лейтенанта Герберт Реймонд Макмастер (Herbert Raymond McMaster). Він заступить на цій посаді  Майкла Флінна, котрий був змушений подати до демісії.

 

 

«Президент назвав генерал-лейтенанта Макмастера головою Ради національної безпеки США, генерал-лейтенант Кіт Келлоґ залишається керівником апарату РНБ при Білому», – домі написав у Twitter’і  прес-секретар господаря Білого дому Шон Спайсер.

 

Келлоґ кілька днів виконував обов'язки президентського радником з питань безпеки після відставки з цієї посади Флінна – повідомило видання The Washington Post.

 

Трамп представив Макмастера журналістам, зустрівшись з ними у своїй резиденції у Флориді. «Генерал-лейтенант Ґерберт Макмастер – людина великого таланту і досвіду», – заявив американський президент.

 

Кандидатура радника президента США з нацбезпеки не потребує затвердження в американському Сенаті. Його призначає безпосередньо глава держави. Особа, що займає цю посаду, визначає основний вектор американської зовнішньої політики.

 

Макмастер народився 24 липня 1962 року в Філадельфії (штат Пенсільванія). 1980 року закінчив академію Веллі-Фордж, а 1984-го – елітну військову академію у Вест-Пойнті.

 

Макмастер прославився під час першої війни в Перській затоці в 1990-1991 роках. Був нагороджений Срібною зіркою за відвагу, виявлену під час операції «Буря в пустелі» в Іраку. 

 

2003 року він брав участь у військовій кампанії в Іраку. В Афганістані керував оперативною групою, яка боролася з корупцією. Потім Макмастер очолював Центр інтеграції бойових можливостей сухопутних військ армії США.

 

У 2014 році журнал Time включив Макмастера в список 100 найвпливовіших людей світу, назвавши його полководцем-мислителем і архітектором майбутньої армії.

 

Макмастер має ступінь доктора філософії, дисертацію він захистив в Університеті Північної Кароліни. Він спеціалізується на історії США. У 1997 році написав книгу «Порушення обов’язку», в якій розкритикував військові дії США у В'єтнамі.

 

Нагадаємо, що його попередник на посаді Майкл Флінн 14 лютого був змушений подати до демісії. Це сталося на тлі скандалу, коли в американських ЗМІ з’явилися публікації про те, що він, не маючи на це відповідних повноважень, обговорював антиросійські санкції Вашингтона з послом Росії Сергієм Кисляком. Окрім того, Флінн ввів в оману з цього питання віце-президента Майка Пенса, котрому заявив, що ніколи не обговорював з Кисляком проблему обмежувальних заходів проти Москви.

21.02.2017