Бідна Ліза №2 – провал пропаганди Кремля

У це складно повірити: такі спритні на вигадку російські пропагандисти вдаються до дешевих повторень інформаційних фейків. Знову російськими інформаційними каналами запускалася історія про зґвалтовану дівчинку, цього разу у Литві вояками Бундесверу. Зайве казати, що вся ця історія – суцільний фейк.

 

 

Нагадаємо, що попереднього разу міт про дівчинку, «зґвалтовану власною уявою», було запущено приблизно рік тому. У січні 2016 року російські ЗМІ розгорнули пропагандистську кампанію навколо нібито бідної російськомовної 13-річної берлінської дівчинки з родини німців-переселенців. Тоді кремлівські пропагандисти щосили нагнітали ситуацію навколо проблеми біженців у Європі. Тож, звісно, викрадачами й ґвалтівниками у цьому міті виступали араби-міґранти.

 

Потім з’ясувалося, що не було ні викрадень, ні тим більше зґвалтувань, проте російська пропагандистська машина не зупинялася ще довго, провокуючи міні-заворушення на вулицях німецьких міст. Але принаймні була дівчинка Ліза, яка всього-на-всього загуляла зі своїм бой-френдом.

 

У литовській історії російські пропагандисти вирішили обійтися навіть без реальної дівчинки.

 

14 лютого спікер сейму Литви Вікторас Пранцкіетіс, кілька литовських парламентарів, керівництво поліції країни і низка ЗМІ отримали електронною поштою лист, підписаний, як з’ясувалося, вигаданим ім'ям. Автор анонімки повідомляв, що нібито в п'ятницю, 10 лютого, військовослужбовці Бундесверу, котрі щойно прибули у Литву в складі міжнародного батальйону НАТО, вчинили зґвалтування неповнолітньої.

 

У листі наводилася ціла купа деталей, які мали б посприяти тому, що, принаймні на перший погляд, ця історія здавалася правдоподібною. Зґвалтування, мовляв, сталося неподалік міста Йонава, розташованого лише за 13 кілометрів від містечка Рукли, де в кошарах литовської армії розквартировано німецький батальйон. Жертва, 15-річна дівчина, – учениця місцевого інтернату. Деякі литовські газети, передовсім російськомовні, клюнули на такі смажені факти й оприлюднили неперевірену інформацію.

 

У спікера парламенту Вікторacа Прaнцкіeтicа зміст листа відразу викликав підозри. Тож він передав його на перевірку відповідним службам і відомствам, – зокрема в департамент держбезпеки, а також у Міністерство оборони та Міністерство внутрішніх справ. Прaнцкieтic також відразу повідомив про послання й німецьким військовикам.

 

У ході перевірки швидко з'ясувалося, що все в цьому листі – суцільна вигадка. Не було ні жертви, ні свідків, ні зґвалтування, ні ґвалтівників. Про результати розслідування литовська влада тут же поінформувала засоби масової інформації, а ті, своєю чергою, громадськість. Міністерство оборони Литви оперативно передало результати розслідування своїм німецьким колегам. А керівництво Бундесверу, не зволікаючи, провело брифінг, на якому спікер німецьких військовиків полковник Борис Наннт (Boris Nannt) повідомив: «Наскільки нам відомо, розслідування, проведене литовської поліцією, дійшло висновку, що не було ні жертви, ні ймовірних свідків, ні злочинців».

 

Отже спроба посварити литовців з вояками натовського контингенту, дислокованого в країні, зазнала повного фіаско. «Нічого не сталося. А чому нічого не сталося? Тому що ми були добре підготовлені й оперативно відреагували. В результаті ця провокація була швидко задушена в зародку. У ході консультацій з нашими партнерами в Литві ми домовилися про те, як поводитися в схожих ситуаціях. І цей конкретний випадок показав, наскільки тісною була наше взаємодія. Якнайшвидше все з’ясувалося», – прокоментував Наннт.

 

То що ж, інцидент вичерпано, справу забуто? Аж ніяк. До литовської «Лізи №2» в брюссельській штаб-квартирі НАТО поставилися з усією серйозністю, вбачаючи в цій історії спробу дискредитувати місію Альянсу в країнах Балтії. «Ліза» була одним з елементів гібридної війни, яку веде Росія проти Заходу. Тож треба бути готовим до нових інформаційних атак з російського боку.

 

Бо таких російських пропагандистських атак проти Північноатлантичного Альянсу останнім часом уже було чимало, як резонно зауважив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ відразу ж після появи фейку про литовську «Лізу». Він, зокрема, нагадав, що минулого року керівництво НАТО повідомило про появу цілої серії схожих фальшивих повідомлень, за допомогою яких Москва намагалася провести кампанію з підриву довіри між союзниками, передовсім між США і Європою.

 

На думку журналу NATO Review, який видає Північноатлантичний Альянс, останнім часом ця кампанія набирає обертів, і зараз до неї залучені не тільки російські засоби масової інформації, а й деякі дослідницькі центри, популістські рухи, ультраправі й ультраліві партії європейських країн.

 

Чому ж, попри таку потужність російської пропагандистської машини, литовську «Лізу» вдалося оперативно вивести на чисту воду? Цьому є кілька пояснень.

 

По-перше, як вже згадувалося, німецька «Ліза», котра виникла рік тому, вже дала можливість вивчити пропагандистські виверти Кремля, а отже вчасно їх виявляти і їм протидіяти.

 

По-друге,  литовська «Ліза» була чомусь значно гірше підготованою. Член комітету Сейму Литви з питань національної безпеки Арвідас Анушаускас у розмові з журналістами звернув увагу на низьку якість спроби дискредитувати військовослужбовців Бундесверу. «Дезінформація в Німеччині була підготовлена набагато краще, ніж те, що сталося в Литві. У нашому випадку депутати отримали лише електронного листа, чого виявилося явно недостатньо, щоби викликати таку, як тоді в Німеччині, лавинну подію».

 

По-третє, Литва – не Німеччина. Як зазначив литовський військовий експерт Дарюс Антанайтіс, у колишній радянській республіці, на відміну від Німеччини, фейкова новина не спрацювала насамперед тому, що країна добре знає, якою є кремлівська пропаганда, й давно живе в умовах інформаційної війни. «У Литви виробився своєрідний імунітет до пропаганди і брехливих новин», – пояснив Антанайтіс.

 

Однак у Литві тамтешня поліція не сидить склавши руки. Розслідування у справі «Ліза №2» триває. І хоча поштової скриньки, з якої було відправлено листа, вже не існує, правоохоронці провадять слідство за фактом неправдивого повідомлення про вчинення злочину й поширення дезінформації. 

 

Зрештою, не слід відкидати варіанту, що «Ліза №2» – це лише відволікаючий маневр. Тим часом кремлівські пропагандисти можуть готувати щось значно серйозніше.

20.02.2017