Берлін закликав Москву натиснути на донбаських сепаратистів.

Заклик пролунав на першій зустрічі нового міністра закордонних справ Німеччини Зіґмара Ґабріеля (Sigmar Gabriel) з російським колегою Сергієм Лавровим у Бонні в четвер, 16 лютого.

 

 

Зустріч була «відносно довгою й відкритою», повідомило німецьке видання Handelsblatt з покликом на джерела в урядових колах. Головними темами бесіди, що відбулася на марґінесі конференції міністрів закордонних справ у форматі G20, стали ситуація на сході України і дотримання режиму перемир'я в Сирії напередодні міжсирійських перемовин в Женеві.

 

Ґабріель попросив Лаврова, аби Москва використала весь свій вплив на проросійських сепаратистів на Донбасі, щоб змусити їх відвести важке озброєння від лінії розмежування. За словами німецького міністра, для зміцнення надзвичайно крихкого перемир'я в Авдіївці Донецької області необхідне повне дотримання досягнутої напередодні, 15 лютого, Тристоронньою контактною групою в Мінську угоди про відведення всіх озброєнь до 20 лютого.

 

На спільному короткому брифінгу після зустрічі Ґабріель і Лавров підкреслили, що переговори щодо Сирії, які почнуться в Женеві 23 лютого, мають величезне значення для політичної долі Сирії. Раніше стало відомо, що на порядку денному стоять три основні пункти: встановлення управління в Сирії, концепція нової конституції і підготовка виборів під егідою ООН.

 

Відомо, що перемовини з врегулювання конфлікту на сході України продовжаться в «нормандському форматі» 18 лютого на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

16.02.2017