Аґресивна Росія і тероризм залишаються головними загрозами для НАТО.

Про це заявив міністр оборони Сполучених Штатів Джеймс Меттіс, підводячи на прес-конференції підсумки засідання Ради НАТО в Брюсселі. 

 

 

Голова Пентагону також підкреслив, що не має жодних сумнівів у тому, що Росія втручалася або намагалася втрутитися у вибори в низці демократичних країн світу. Меттіс додав, що США поки що не готові до військової співпраці з Росією, але готові до взаємодії в політичній сфері, повідомило радіо Deutsche Welle

 

Днем раніше голова Пентагону заявив, що з Росією треба розмовляти з позиції сили. «Щодо відносин з Росією, то США реалістичні в своїх очікуваннях і мають намір говорити з Москвою з позиції сили. Альянс шукає можливості співпрацювати з Росією, але в той же час ми повинні захиститися в разі, якщо Росія вирішить діяти врозріз з міжнародним правом», — сказав генерал Меттіс. За його словами, надія на тіснішу співпрацю з Росією не виправдалася, особливо на тлі дій Москви в Криму і на сході України. 

 

У своєму виступі на засіданні Ради Меттіс назвав НАТО «найуспішнішим військовим альянсом в історії». «Він був створений, щоб не допустити нової руйнівної війни в Західній Європі, й виконав це завдання», – сказав голова Пентагону.

 

Водночас шеф Пентагону розкритикував європейські країни-члени Північноатлантичного Альянсу за небажання піднімати витрати на оборону. У зв'язку з цим Меттіс закликав забезпечити справедливий розподіл навантаження між партнерами по НАТО й довести витрати на оборону принаймні до двох відсотків ВВП.

16.02.2017