Європарламент проголосував за угоду про вільну торгівлю з Канадою.

За цей документ в середу, 15 лютого, проголосувало 408 євродепутатів, 254 були проти, ще 33 утрималися.

 

 

Угоду про вільну торгівлю між Європейською Унією та Канадою (The Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA)  підтримали головним чином представники консервативних фракцій парламенту в Страсбурзі, проти голосували «зелені», ліві, євроскептики і праві екстремісти – повідомило видання Die Welt.

 

Якщо канадська сторона теж схвалить угоду, то значна частина її положень вже найближчим часом, імовірно з квітня, попередньо вступить у силу. Йдеться про пункти, які не перебувають у віданні національних урядів країн ЄУ. Перш за все це положення про пільгові умови торгівлі між Євроунією і Канадою.

 

Під час голосування під будівлею Європарламенту в Страсбурзі пройшла демонстрація противників CETA. Вони побоюються, що угода спричинить негативні наслідки для захисту прав споживачів в Європі, а також послабить європейські соціальні та екологічні стандарти.

 

Щоб CETA остаточно вступила в силу, документ повинні ратифікувати 38 національних і регіональних парламентів країн ЄУ. Цей процес може потривати кілька років, і його результат поки що складно передбачити. Так нагадаємо, підписання угоди на деякий час заблокував парламент бельгійської Валонії, котрий вирішив, що документ не враховує інтересів мешканців регіону.

15.02.2017