Шуфрич – серед депутатів, котрим загрожує кримінал за несплату податків.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко передбачає внесення до Верховної Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності трьох народних депутатів за несплату податків: Олександра Супруненка, В’ячеслава Константіновського та Нестора Шуфрича.

 

Про це Луценко заявив на брифінґу, інформує УНІАН.

 

"Позавчора я отримав результати позапланової перевірки ДФС по електронним деклараціям що трьох із сімнадцяти направлених нами народних депутатів. У кожного з цих трьох депутатів, а саме – Супруненка, Константіновського та Шуфрича – встановлена несплата податків на суми відповідно: 60, 50 і 40 мільйонів гривень. Цифри округлені. У зв’язку з цим я планую у найближчий час підготувати подання до Верховної Ради", – заявив Луценко.

 

З його слів, 212 стаття Кримінального кодексу ("Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)") має особливість, адже передбачає можливість закриття справи. "Тобто у трьох достойників є два варіанти – сплатити, і справа, згідно закону, буде закрита, або отримати три роки тюрми. І той, і той варіант буде прийнятним", – зазначив Луценко.

 

Згідно з Кримінальним кодексом, максимальним покарання за порушення 212-ої статті Кримінального кодексу (умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) є штраф від 15 тис. до 20 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

 

Частина 4-та 212-ої статті передбачає, що особа-винуватець звільняється від кримінальної відповідальності, "якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня)".

 

15.02.2017