Каталонцям остаточно заборонили проводити референдум про незалежність.

Відповідне рішення ухвалив Конституційний суд Іспанії.

 

 

Раніше центральний уряд вирішив звернутися до Конституційного суду з проханням визнати недійсною резолюції каталонського парламенту, яка передбачала низку кроків спрямованих на сецесію від Іспанії, зокрема й проведення референдуму. У грудні минулого року суд взяв на розгляд цей позов, в зв'язку з чим дію резолюції було автоматично призупинено.

 

Своїм же рішенням, ухваленим у вівторок, 14 лютого, Конституційний суд остаточно анулював дію резолюції парламенту Каталонії. «Рішення парламенту суперечить Конституції Іспанії», – процитувала іспанська газета La Razon витяг з мотивувальної частини судового вердикту. У Конституції Іспанії відсутні статті, які дозволяють автономній області проводити референдум без узгодження з центральним урядом і оголошувати про незалежність в односторонньому порядку.

 

Окрім того, центральна влада передала на розгляд прокуратури питання про подальші судові процеси проти голови парламенту автономії Карме Форкадель (Carme Forcadell) – однієї з головних ініціаторів відділення Каталонії.

 

Нагадаємо, що ще 2014 року Конституційний суд Іспанії за запитом уряду в Мадриді заборонив каталонцям проводити референдум про незалежність. Тоді суд мотивував свій вердикт тим, що закладені в бюлетені питання посягають на єдність країни. Окрім того, судді вказали на те, що питання відділення територій не входить у компетенцію регіонального уряду.

 

Та все ж у листопаді 2014 року в Каталонії пройшов символічний референдум, на якому 80 відсотків опитаних висловилися за сецесію. Утім в опитуванні взяли участь лише 2,3 мільйона каталонців, у той час, як в провінції поживає 6,9 громадян, котрі володіють виборчим правом.  

14.02.2017