Парламент Нідерландів розгляне ратифікацію угоди про асоціацію наступного тижня.

 

Верхня палата парламенту Нідерландів, Сенат, планує розглянути питання про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наступного тижня.

 

Про це повідомляє Reuters.

 

Раніше аґенція поширила повідомлення про те, що Сенат не братиметься до "українського" питання, аж поки не відбудуться вибори до іншої, нижньої, палати парламенту, заплановані на 15 березня. Соратники прем'єр-міністра Марка Рютте нібито побоювалися, що розгляд ратифікації за три тижні до голосування може мобілізувати електорат навколо євроскептиків.

 

Утім, згодом аґенція Reuters спростувала своє повідомлення: "Підтвердження або відхилення сенатом не зазнаватиме впливу з боку всенародних парламентських виборів 15 березня".

 

Наприкінці грудня заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль передбачала, що уряд уряд Нідерландів внесе на розгляд парламенту проект ратифікації угоди таки після березневих виборів. "Що стосується сенату, то сенат не бере участь у виборах, водночас за планом, який був представлений прем'єр-міністром Нідерландів паном Рютте, він буде вносити в сенат пропозицію щодо підтримки рішення про підтримку Угоди про асоціацію вже після виборів, після 15 березня", – зазначала Зеркаль.

 

16 грудня Європейська рада на вимогу уряду Нідерландів схвалила рішення, покликане зняти тривоги голландських виборців, котрі у квітні 2016 року проголосували проти Асоціації. У додатку йдеться про те, що ЄС не має зобов'язань щодо прийняття України до Унії, не береться надавати Україні військову допомогу, не має наміру розширювати права на працевлаштування українців, не надаватиме фінансову допомогу.

 

14.02.2017