Гройсман назвав вугілля з Донбасу "безальтернативним".

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав припинити блокаду залізничних колій, котрі з'єднують контрольовані державою території з окупованими, і заявив, що вугілля групи "А", що його закуповує Україна на Донбасі, є для нас "безальтернативним".

 

Про це Гройсман заявив у своєму телеінтерв'ю, інформує "Урядовий портал".

 

Зі слів прем'єра, Україна споживає 24 млн. тонн вугілля, зокрема 9 млн. – антрацитова група, котра видобувається на неконтрольованій державою території. З вугілля групи "А", каже Гройсман, виробляється третина всієї електроенергії в країні.

 

"Куди постачається ця електроенергія? В будинки, домівки, квартири українських громадян. Тобто мова йде про те, що блокування постачання вугілля, якому немає альтернативи, означає зупинку і віялові відключення по усій території країни. Чи потрібно доводити до цього? Я вважаю, що ні", – заявив Гройсман.

 

Прем'єр навів приклади Києва, Харкова, Чернігова, Черкас, котрі виробляють теплоенергію на вугіллі. Зі слів голови уряду, перехід на газ може спричинити зростання цін на тепло або електроенергію. "Сьогодні ми почуваємо себе нормально: і газу достатньо, і електроенергії буде достатньо. Але не треба створювати нам проблеми", – закликав голова уряду.

 

Прем'єр закликав розділяти питання енергетичної безпеки і контрабанди, котра йде через лінію розмежування, висловившись проти того, щоб “кидати напризволяще мільйони українців”.

 

"Я не схильний когось звинувачувати, але я глибоко переконаний у тому, що раціонально треба розібратися: якщо є питання контрабанди, жорсткий публічний контроль буквально в онлайн режимі, все те, що стосується невеликої групи товарів, наприклад вугілля, і те, що потрібно для виробництва металургії в країні, треба визначити ці товари, перелік і забезпечити публічне просування в Україну", – вважає Гройсман.

 

Прем'єр додав, що підприємства, котрі везуть вугілля через фронт, зареєстровані в Україні і сплачують податки.

 

13.02.2017