На екстреному засіданні РБ ООН має бути обговорене питання про випробуваннями північнокорейськими військовиками балістичної ракети, здатної нести ядерні боєголовки.

 

 

Про запит трьох країн стало відомо в ніч на понеділок, 13 лютого. Засідання може відбутися ввечері цього ж дня.

 

Раніше Пхеньян повідомив про успішний запуск балістичної ракети середньої дальності нового типу Pukguksong-2. Таким чином в КНДР заявили про подальший розвиток своєї програми озброєння – повідомила південнокорейська інформаційна аґенція Yonhap News. Ці дії порушують попередню резолюцію ООН щодо Північної Кореї, вважають у Вашингтоні, Токіо і Сеулі.

 

Запуск балістичної ракети, яка, за заявою Пхеньяна, є новим типом стратегічного озброєння, здатного нести ядерні боєголовки, був здійснений рано вранці 12 лютого. Як повідомило північнокорейське державне інформаційне агентство KCNA, випробуваннями керував особисто північнокорейський лідер Кім Чен Ин.

 

Ракету було випущено в напрмку Японського моря. Пізніше японська інформаційна аґенція Kyodo з посиланням на прес-службу уряду країни повідомила, що ракета пролетіла близько 500 км і впала в Японське море. Токіо зразу ж висловив офіційний протест у зв'язку з запуском ракети.

 

Таким чином КНДР провела вже п'ять випробувань балістичних ракет, два з них – минулого року. При цьому заяви Пхеньяна, що північнокорейські вчені навчилися робити мініатюрні боєголовки, які можуть розміщуватися на ракетах, незалежними джерелами поки що не підтверджуються.

13.02.2017