РНБО: Зафіксовано максимальну інтенсивність обстрілів.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що на Донбасі протягом минулої доби зафіксовано максимальну інтенсивність ведення вогню по українських позиціях за останній рік (з лютого 2016): напередодні в напрямку наших сил випустили понад 2 тис. снарядів.

 

"Військові злочинці, які безпосередньо підтримуються та керуються з Кремля, здійснювали прицільний вогонь по цивільних об'єктах, зокрема по центру Авдіївки (по наметовому містечку, де постійно харчуються та гріються мешканці міста, по школі, де діє пункт збору гуманітарної допомоги тощо)", – сказав Турчинов, згідно з повідомленням прес-служби РНБО.

 

Секретар Радбезу наголосив, що російсько-терористичні угруповання вже неприховано застосовують важку артилерію калібром 152 мм, 120-міліметрові міномети, танки, реактивні системи залпового вогню. "Українська розвідка зафіксувала збільшення кількості військової техніки (танків, САУ, реактивних систем залпового вогню), боєприпасів, зброї та російських військових, які потрапляють на окуповану територію Донбасу через неконтрольовані ділянки кордону", – сказав секретар РНБО, додавши, що це свідчить про наміри військово-політичного керівництва РФ щодо подальшої ескалації бойових дій на Сході України.

 

"Україна готова надати міжнародним спостерігачам та міжнародній спільноті всі необхідні докази агресивних дій та військових злочинів російських гібридних військ проти українців", – зауважив Турчинов.

 

Між тим, президент України Петро Порошенко заявив, що повна відповідальність за обстріл цивільних кварталів і загибель українських військовиків та мирних мешканців Авдіївки лежить на Росії і її бойовиках. Голова держави наголосив, що росіянам не вдалося представити позицію України як сторони, котра порушує режим припинення вогню.

 

"Все відбувається з точністю до навпаки – наш представник у Спеціальному центрі координації і контролю, отримуючи відповідні накази від Міністра оборони, за моїм дорученням, постійно демонстрував готовність для припинення вогню. Хоча б для гуманітарної паузи, для того, щоб відновити забезпечення. Наголошую – не лише у контрольованій українськими військами частині Авдіївки, а припинити той жах, який відбувається зараз у Донецьку з обмеженням постачання світла і води, бо там теж наші громадяни і ми про них також піклуємося", – сказав президент під час відеоконференції з головою Донецької обласної адміністрації, інформує прес-служба АП.

 

"Наголошую на тому, що теза про те, що вона (Росія, – Z) їх не контролює, є абсолютно хибною, тому що у кожному підрозділі перебувають кадрові російські військовики, які виконують накази Російської Федерації", – наголосив президент, підкресливши, що наступ на позиції українських військ був організований російськими військами і бойовиками, які ними контролюються.

 

"Українська сторона зробила все можливе для того, щоб відбити ці атаки, які розпочаті наприкінці січня. І весь час наголошує на необхідності припинення вогню. Сьогодні вночі в Авдіївці з системи залпового вогню були обстріляні житлові квартали і пункт роздачі гуманітарної допомоги, загинули мирні мешканці", – додав Порошенко.

 

Між тим, Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив хронологію загострення конфлікту в районі Авдіївки.

 

Так, 29 січня о 4:30 російські сили розпочали обстріл позицій 72 бригади. О 4:40, використовуючи відволікаючий вогонь артилерії, противник розпочав штурм позицій спостережного посту сил АТО на Авдіївському напрямку. Підрозділи ЗСУ змусили противника відступити.

 

О 6:30 бойовики пішли на новий штурм на іншій позиції, з району СПАРТАК. "Виходячи з становища, що склалося, з опорних пунктів було виділено сили і засоби для вогневої підтримки спостережних постів. Перехресним вогнем наших військ нанесено противнику вогневе ураження, внаслідок якого противник розпочав здійснювати відхід на вихідну позицію під прикриттям вогню артилерії, гранатометів та кулеметів", – переповідає генштаб.

 

О 7:00 підрозділи українських військ вдалися до переслідування противника та захопили спостережний пост бойовиків. О 7:30 з метою відновлення втрачених позицій противник після використання артилерії розпочав штурмові дії – невдало. О 9:30-10:30 штурм відновився. "Противник під вогневим впливом підрозділів ЗС України був змушений відступити на вихідні позиції, після чого продовжив обстріли позицій наших військ", – поінформували у генштабі.

 

Згідно з інформацією керівництва ЗСУ, 29 січня бойовики мали ще чотири спроби штурму.

 

Надалі становище в районі Авдіївки лише погіршувалося.

 

Хронологія, викладена генштабом, охоплює період до нинішнього дня.

 

03.02.2017