Мінськ звинуватив Москву в порушенні договору про кордон.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав рішення Росії встановити прикордонну зону порушенням міждержавної угоди.

 

 

1 лютого стало відомо про встановлення прикордонної зони на російсько-білоруському кордоні. Відповідний наказ підписав директор Федеральної служби безпеки (ФСБ) РФ Олександр Бортніков. У прес-релізі російської спецслужби пояснюється, що рішення ухвалено для «створення необхідних умов охорони державного кордону Російської Федерації». Дія наказу поширюється на низку районів Смоленської, Псковської і Брянської областей, де повинні бути позначені місця для проходу осіб, в'їзду транспортних засобів, а також встановлені попереджувальні знаки.

 

Білоруський президент Олександр Лукашенко під час прес-конференції в п'ятницю, 3 лютого, звинуватив Росію в нехтуванні міждержавних договорів, які стосуються відносин на кордоні. Він назвав рішення Москви «суто політичним випадом».

 

«Існують міждержавні договори і угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, ефесбешник тощо, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях», – процитувала Лукашенка білоруська інформаційна аґенція БЕЛТА. Президент Білорусі висловив переконання, що його країна, своєю чергою, «жодного договору не порушила». Росія ж, за словами Лукашенка, «копає їх (договори – Z) в хвіст і в гриву».

 

«Вони від кого кордон закривають сьогодні? Що це за прикордонна зона в 30 км? Вони що, краще охороняють кордон, ніж ми? В тисячу разів гірше. І у них є де захищати кордон. Це, вважаю, суто політичний випад. Не можна цього робити», – обурювався Лукашенко. Він також звернув увагу на той факт, що свого часу Білорусь неодноразово ухвалювала рішення не закривати кордон з Росією, незважаючи на різні зовнішні чинники.

 

На початку січня 2017 року Білорусь запровадила безвізовий режим для громадян 80 країн, включно з державами ЄУ і США за умови їхнього в'їзду в країну через Мінський аеропорт.

03.02.2017