Freedom House ознакував свободи у Криму окремо від України.

 

У новому звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House, що має назву "Свобода в світі 2017", Україна отримала 3 бали у рейтинґу свобод – згідно зі шкалою фундації, ми є "частково вільною" країною.

 

Цікаво, що Крим означений окремо і має 6,5 балів за дотриманням свобод ("невільна" територія). Зважаючи на те, що Росія у рейтинґу теж класифікована як "невільна", то виглядає, що Крим ніби поєднаний із РФ.

 

Організація "Freedom House Україна" у своєму коментарі до рейтинґу зазначає, що "не оцінює територію Криму як частину Росії". "Колір на мапі показує стан свобод в країні чи на певній території. Зокрема, якщо країна/територія є "Вільною (1,0 – 2,5 балів)" – вона позначена зеленим кольором. Якщо є "Частково вільною (3,0 – 5,0 балів)" – позначена жовтим кольором. Якщо ж є "Невільною (5,5 – 7,0 балів)" – фіолетовим. Окрім цього, Крим має сталі межі, що дозволяє Freedom House аналізувати ситуацію та робити щорічні порівняння", – ідеться у тлумаченні організації.

 

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, котра брала участь в оцінюванні, заявила, що Freedom House вчинив абсолютно коректно, коли оцінив окремо ситуацію в Криму. "Україна не має відповідальності за злочини, скоєні на території Криму – і, відповідно, ситуація в Криму не має позначатися на власному рейтингу України. Це – відповідальність державних органів Росії. Тому, Крим – і це було нашим проханням також – оцінюється і рейтингується окремо, але є частиною звіту по Україні", – написала Романюк на своїй сторінці у Facebook.

 

02.02.2017