71% українських заробітчан знову хочуть за кордон.

 

Найпопулярнішою країною серед українських трудових мігрантів протягом п'яти минулих років була Польща. Згідно з результатами соціологічного опитування групи "Рейтинг", у Польщі працювало 36%. Друга за популярністю країна – Росія (25%). По 5% працювали у Чехії та Німеччині, 3% – в Італії, по 2% – у Потругалії, Іспанії, Туреччині.

 

Серед мешканців Заходу і Центру більшість працювали в Польщі, натомість на Півдні та особливо Сході – в Росії.

 

Так, на Заході 45% – працювали у Польші, 14% – у Росії, 7% – у Чехії, 4% – Італії, по 3% – у Німеччині та Іспанії.

 

Третина опитаних – 34% – працювали за кордоном цього року.

 

Понад три чверті – 77% – виїжджали на сезонні роботи, лише 15% працювали на постійній основі, 7% – мали інший тип робіт. Частка заробітчан на постійній роботі дещо вища у ЄС, ніж у Росії (17% проти 12%).

 

Серед тих, хто працював за кордоном, майже половина анґажувалися у сфері будівництва та ремонту (43%), вдвічі менше (23%) – на сільськогосподарських роботах, 10% – на роботах по дому (прибирання, приготування їжі), 5% – догляд за особами похилого віку, інвалідами, по 3% – мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі.

 

Більшість тих, хто працював у сфері будівництва, заробляли гроші у Росії (75%). У ЄС найпопулярніші роботи – будівництво (34%) та сільське господарство (33%).

 

Офіційну роботу мало 35% заробітчан, а неофіційну – 61%. При цім відсоток офіційного працевлаштування у ЄС більший, ніж у Росії (36% проти 17%).

 

Більшість опитаних задоволені рівнем заробітку, який отримували, працюючи за кордоном (19% – дуже задоволені, 62% – скоріше задоволені). Найбільше незадоволених розміром заробітку – на Сході країни (61% проти 91% на Півдні та 90% на Заході).

 

Серед проблем, із котрими найчастіше стикалися респонденти під час роботи за кордоном, опитані відзначили мовний бар'єр та відчуття другосортності (по 27%). Ще 22% вказали на відсутність договору з роботодавцем, 18% – на погані житлові умови, 18% – на проблеми з медичним забезпеченням, 13% заявили про неоплачувану понаднормову працю, 11% стикалися з відмовою в оплаті роботи, 8% – з дискримінацією за національною ознакою, 6% – проблеми з правоохоронцями, 2% – з рекетом та криміналом. Водночас більше третини (38%) зазначили, що не мали жодних проблем під час роботи за кордоном.

 

Більшість заробітчан (71%) хотіли би знову працювати за кордоном і в майбутньому (33% – однозначно так, 38% – скоріше так), 11% – скоріше не хотіли б, 5% – однозначно не хотіли б.

 

Найбільша кількість респондентів хотіли б працювати у Німеччині (23%) та Польщі (22%), близько 10% – в Італії, 9% – у США, 8% – в Англії, 7% – Чехії, 6% – Росії.

 

Опитування проводилося соціологічною групою "Рейтинг" 1-10 грудня 2016 року. Аудиторія: респонденти, які працювали за кордоном протягом останніх 5 років. Вибіркова сукупність: 436 осіб.

 

02.02.2017