Нападника збірної України не прийняли до іспанського клубу через жупел "нацизму".

 

Нападник футбольної збірної України Роман Зозуля пішов із мадридського футбольного клубу "Райо Вальєкано" через звинувачення місцевих уболівальників-ліваків у нацизмі, жодного разу не зігравши за клуб із Сеґунди (другого за престижністю в чемпіонаті Іспанії).

 

Інформацію про невдалий трансфер Зозулі підтвердив спортивний директор попереднього клубу Романа, севільського "Бетіса", Міґель Торресілья.

 

"Ми отримали звістку, що виникли проблеми з групою радикалів. Ми домовилися, що Роман Зозуля повернеться в Севілью. Ми мусимо захистити людину, і ми зобов'язані перед ним", – сказав Торресілья, згідно з повідомленням Estadio Deportivo, додавши, що сам Роман – "дуже стурбований".

 

Напередодні фанати "Райо Вальєкано", відомі своїми радикальними лівацькими поглядами, опублікували звернення, в котрому звинуватили Романа Зозулю в сповідуванні праворадикальних поглядів та підтримці нацистських воєнізованих формувань, зокрема, полку "Азов" (підрозділ, де воює найбільше футбольних фанатів). Зозуля – як активний волонтер і меценат – опублікував звернення на офіційному сайті "Райо Вальєкано", в котрому заявив: "Я не зв'язаний із воєнізованими чи неонацистськими організаціями. Я лиш допомагаю українській армії, котра захищає мою країну". Роман також сказав, що для нього буде за честь стати гравцем клубу – та це не подіяло.

 

У середу, коли Зозуля прибув у штаб мадридського клубу. його зустріли протестами. Також ніби йшлося про готовність ультрасів вдатися до бойкотування матчів команди. Відтак, "Райо Вальєкано" вирішив зрезиґнувати з українського футболіста.

 

"Гравець дуже переймається, він не очікував, що це може статися. Учора він оголосив про готовність присвятити себе новому клубові, але, мабуть, це не доходить до певних секторів. Тому ми забираємо гравця назад, а вже потім вдамося до юридичних послуг, щоб з'ясувати, яким чином йти далі", – сказав спортивний директор "Бетіса" Міґель Торресілья.

 

До нещастя Зозулі, він не лише втратив контракт – а й взагалі позбувся можливості грати в Іспанії до кінця сезону: де-юре угода з "Райо Вальєкано" вважається укладеною, а трансферні обмеження не дозволяють приєднатися до нової дружини; при тім відновитися у "Бетісі" Романові теж не випадає – заявка клубу на другу частину чемпіонату вже замельдована.

 

01.02.2017