Дональд Туск висловив стурбованість антиєвропейською політикою Дональда Трампа.

Президент ради Європейської Унії зазначив, що «заяви нової американської адміністрації роблять майбутнє Європи вкрай непередбачуваним».

 

 

Свою стурбованість Туск висловив у посланні, адресованому 27 главам держав і урядів країн Євроунії напередодні саміту ЄУ, запланованого на третє лютого в столиці Мальти – Валлетті. Документ опубліковано у вівторок, 31 січня, на сайті Європейської Ради – повідомило видання Handelsblatt.

 

У листі Президент ради ЄУ назвав дії адміністрації нового президента США Дональда Трампа в числі основних загроз Європи, – поряд з «напористим Китаєм», «агресивною політикою Росії щодо України й інших її сусідів», «війною, терором і анархією на Близькому Сході і в Африці», а також зростанням впливу радикального ісламу. «В умовах посилення багатополярності в світі антиєвропейські тенденції і настрої євроскептиків стають чимраз відчутнішими», – зазначив Дональд Туск.

 

Він висловив жаль з того приводу, що «зміни у Вашингтоні ставлять у складне становище ЄУ, оскільки новий (американський – Z) уряд, як видається, ставить під сумнів 70 років американської зовнішньої політики».

 

Туск висловив переконання, що на нові виклики Європа повинна відповісти цілою низкою рішучих кроків, які дозволять вивести «європейську інтеграцію на новий рівень». Йдеться про посилення безпеки всередині Європейської Унії та на її кордонах, а також про підвищення рівня забезпечення добробуту європейських громадян, вказав політик. Він також висловив упевненість в тому, що ЄУ не повинна відмовлятися від ролі провідного торгівельного гравця на світовій арені. «Ми повинні використовувати зміни в торговій стратегії США на користь Євроунії шляхом активізації перемовин із зацікавленими партнерами і одночасного захисту власних інтересів», - підкреслив Президент Євроради.

31.01.2017