Тимчасового генпрокурора США звільнено за критики міґраційного указу президента.

Напередодні виконувачка обов'язків генерального прокурора, а заразом і міністра юстиції США Селлі Єйтс оголосила, що правники її відомства не захищатимуть міґраційних обмежень, запроваджених Дональдом Трампом, допоки вона перебуває на своїй посаді. 

 

                                                   Селлі Єйтс

 

Через кілька годин після цієї заяви пані Єйтс була відправлена до демісії рішенням глави Білого дому – повідомив телеканал CNBC. Трамп заявив, що вона «зрадила Міністерство юстиції, відмовившись виконувати законний указ, ухвалений з метою захистити громадян США».

 

На місце Селлі Єйтс призначено прокурора США у східному окрузі штату Вірджинія Дану Бенте, повідомив прес-секретар Білого дому Шон Спайсер.

 

Селлі Єйтс була призначена на посаду генпрокурора ще екс-президентом Бараком Обамою. Найближчим часом її мав би заступити республіканець Джеф Сешнс, котрий зараз очікує затвердження в Сенаті. Згадана  Дана Бенте лише тимчасово виконуватиме обов'язки генпрокурора.

 

Нагадаємо, що 27 січня американський президент підписав указ про заборону в'їзду до Сполучених Штатів упродовж найближчих 90 днів громадян семи держав – Ірану, Іраку, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану і Ємену. За словами представниці американського Міністерства внутрішньої безпеки Джилліан Крістенсен, заборона поширюється і на власників ґрін-карт. Держдепартамент США пізніше пояснив, що указ Трампа стосується й іноземних громадян з подвійним громадянством, за винятком тих випадків, коли один з паспортів – американський.

 

Після підписання указу в США пройшли багатотисячні акції протесту проти рішення Трампа. Сотні американських дипломатів критично висловилися проти указу. З критикою міграційної політики нового президента виступив, зокрема, його попередник Барак Обама. Проти документу виступили також чільні представники Республіканської партії. Указ Трампа оскаржується в декількох судових інстанціях.

31.01.2017