МЗС звинувачує Кремль у воєнних злочинах в Авдіївці.

 

Міністерство закордонних справ України висловило глибоке занепокоєння у зв’язку з активізацією російсько-терористичних сил на Донбасі.

 

У своїй офіційній заяві МЗС констатує, що протягом минулих двох діб російські окупаційні війська здійснили масовані обстріли по всій лінії зіткнення з усього наявного в них озброєння, зокрема й із заборонених мінськими домовленостями РСЗВ "Град", артилерії калібру 152 мм, 122 мм, мінометів 120 та 82 мм, танків.

 

"Від російської зброї загинули 8 українських військовослужбовців, 26 отримали поранення", – наголошує МЗС станом на вечір понеділка.

 

Міста Авдіївка та Ясинувата залишилися без струму, а без води, електрики та теплопостачання потерпає 400 тисяч мешканців реґіону.

 

"Такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як воєнний злочин, грубе порушення Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, незаконне, безпричинне та широкомасштабне знищення майна, не викликане воєнною необхідністю", – наголошує МЗС.

 

"Нинішня ескалація на Донбасі свідчить про те, що Російська Федерація продовжує зухвало ігнорувати свої зобов’язання в рамках Мінських домовленостей, маючи на меті не допустити стабілізацію ситуації та досягнення будь-якого прогресу в безпековій і гуманітарній сферах", – вважають у міністерстві.

 

МЗС вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню.

 

"Звертаємося до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль для того, щоб зупинити небезпечну ескалацію на Донбасі та уникнути гуманітарної катастрофи в регіоні", – звернулося зовнішньополітичне відомство.

 

31.01.2017