Новий президент Австрії заступив на свою посаду.

Представник опозиційної Партії зелених Александр Ван дер Беллен в четвер, 26 січня склав президентську присягу в австрійському Бундестазі.

 

 

«Я присягаю пильно стежити за дотриманням Конституції та всіх законів Республіки, а також виконувати свої посадові обов’язки з чистим сумлінням і благими помислами», – пообіцяв новий президент. У своїй промові він висловився на захист Європейської Унії й засудив націоналізм та містечковість, назвавши їх «хибними відповідями на виклики сьогодення». «Підтримка цього мирного проекту (ЄУ – Z) варта всіх наших зусиль. Він все ще залишається незавершеним і вразливим», – зазначив Ван дер Беллен.

 

73-річний професор економіки Ван дер Беллен багато років очолював Партію зелених. У другому турі президентських виборів, що відбулися 4 грудня минулого року, він обійшов лідера правопопулістської Австрійської партії свободи Норберта Гофера, набравши 53,4 відсотка голосів. Таким чином вперше в повоєнній історії Австрійської Республіки главою держави став представник опозиції – зауважило місцеве видання Der Standard.

 

За традицією, урядова коаліція формально подала новому президентові в день його вступу на посаду пропозицію про відставку, яку, як очікується, глава держави відхилить. Нині, нагадаємо, австрійський уряд формує «велика коаліція» в складі Соціал-демократичної партії і консервативної Австрійської народної партії. Водночас варто зазначити, що урядова коаліція в Бундестазі Австрії  переживає серйозну кризу. Багато експертів ставить під сумнів доцільність її подальшого існування.

26.01.2017