СБУ зірвала замах на народного депутата Антона Геращенка.

 

Служба безпеки України зірвала замах на життя державного діяча – одного з народних депутатів України. Вбивство готували із Росії.

 

Як повідомляє прес-служба СБУ, депутата планували вбити, застосовуючи вибухівку. Сценарій замаху нагадував убивство журналіста "Української правди" Павла Шеремета.

 

"Зловмисники планували підірвати автомобіль народного депутата. Запасним варіантом був вибух на маршруті його руху. Були відпрацьовані шляхи якнайшвидшого відходу з місця скоєння злочину та втечі до РФ", – повідомляє Служба безпеки.

 

СБУ затримала виконавців – двох чоловіків із Криму – біля житла народного депутата із саморобним вибуховим пристроєм (пластиковий контейнер з пластичною вибуховою речовиною вагою приблизно 400 грамів, надпотужним неодимовим магнітом, електродетонатором та елементом живлення).

 

Згідно з повідомленням Служби безпеки, організатором замаху був уродженець РФ, колишній мешканець Харківської області, котрий у 2014 році приєднався до руху "ЛНР" і замешкав у окупованих районах Луганської області. Бойовик здійснював підготовку та координацію діяльності диверсійно-розвідувальних груп на лінії розмежування, а на момент підготовки замаху перебував у місті Бєлгород, Росія.

 

Один із виконавців – уродженець Донецької області із кримінальним минулим (тричі засуджений; востаннє – за крадіжку, термін ув'язнення – три роки), а інший – уродженець АРК Крим (двічі засуджений; востаннє – на сім років, за розбій). Обидва злочинці відбували своє покарання у Криму.

 

Для підготовки вбивства народного депутата чоловіки прибули 14 грудня 2016 року до Харкова. 19 грудня виїхали до Києва, де протягом тижня займалися розвідкою і спостереженням за об’єктом, відстежували автівки, якими він пересувається. Готуючи вбивство, зловмисники кілька разів виїжджали до РФ для отримання інструкцій.

 

Під час обшуків виявили мобільні термінали, сім-картки для приведення саморобного вибухового пристрою у дію, засоби комунікації з кураторами тощо.

 

Народний депутат Антон Геращенко написав на своїй сторінці у Facebook, що об'єктом нападу був він. Нардеп "Народного фронту" пов'язує операцію з діяльністю сайту "Миротворець" – бази бойовиків і сепаратистів. "Сам факт, що я був вибраний російськими спецслужбами мішенню для чергового терористичного акту, каже про те, що те, що я роблю для захисту національної безпеки та інтересів України, – правильно. Крім того, хочу попередити організаторів і замовників моєї ліквідації, що проект "Миротворець", котрий стоїть вам кісткою поперек горла, діятиме незалежно від того, чи я живий, чи мертвий", – прокоментував Геращенко.

 

Нардеп додав, що окупаційна адміністрація Криму та російській спецслужби амністували одного з виконавців достроково, аби "брав участь у підривній діяльності проти України". На погляд Геращенка, двоє затриманих є "важливими свідками організації планомірного і цілеспрямованого державного тероризму з боку РФ".

 

23.01.2017