У районі оголошено карантин через африканську чуму свиней.

 

У Тернопільській області в Збаразькому районі розпочато встановлення блок-постів для проведення дезінфекції транспортних засобів та людей, щоб уникнути поширення  африканської чуми свиней, вірусу, що його днями виявили в районі, інформує Погляд.

 

За 4 дні в селі Залужжя загинуло більше десяти свійських тварин. Перше повідомлення про смерть свині, каже заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Руслан Балик, надійшло ще 16 січня від одного з мешканців приватного господарства. Труп тварини оглянули спеціалісти Тернопільської та Львівської ветлабораторій і підтвердили, що тварина померла від африканської чуми свиней.

 

Учора, 19 січня, на Збаражчині засідала Державна надзвичайна епізодична комісія. Відповідно до її рішення, з 19 січня оголошено карантин у 3-кілометровій зоні від осередку захворювання. На в’їздах та виїздах будуть встановлені блокпости. На них цілодобово чергуватимуть правоохоронці, працівники служби надзвичайних ситуацій та ветфахівці. Їхня основна функція – не допустити розповсюдження хвороби та вивозу тварин із зони ураження. Саме з цією метою проводитиметься дезінфекція всього транспорту. Оброблятимуть спецрозчинами і господарства людей, які утримують тварин.

 

«Разом з тим, створені робочі групи, які ходитимуть по господарствах та будуть вилучати свиней для їх утилізації. Сьогодні в цій зоні є близько 120 голів тварин. Місця їхнього знищення також визначені. Збитки власникам має компенсувати держава», – зазначили в поліції.

 

Термін дії карантину – 40 днів від знищення останньої свині.

 

Ветеринари зазначають, що вірус не є страшним для людей, проте людина може переносити хворобу поміж тваринами. Також вони нагадують, що під час купівлі м’яса варто вимагати ветеринарну довідку у продавців.

20.01.2017