Армія Сенегалу вчинила інвазію в Гамбію.

Сенегальські збройні сили репрезентують регіональний блок Західної Африки ЕКОВАС (Економічне співтовариство країн Західної Африки), який висунув ультиматум президентові Яйі Джамме, котрий попри програш на виборах не бажає полишати своєї посади.  

 

 

Тож метою організованої ЕКОВАС інтервенції, як наголошується в резолюції Співтовариства, є забезпечити передачу влади в цій країні Адамі Барроу, котрий переміг на президентських виборах. Такий крок було вчинено після одностайного рішення Ради Безпеки ООН підтримати військову операцію міжнародних сил в Гамбії. У резолюції засуджується небажання чинного глави держави Яйї Джамме полишити президентську посаду. За документ проголосували всі 15 держав-членів РБ, в тому числі й Україна.

 

Збройна операція сенегальський військ розпочалася у четвер, 19 січні. Наступного дня, у п’ятницю, воєнні дії були призупинені для того, щоб дати останню можливість Яйі Джамме виконати ультиматум і погодитися на передачу влади мирним шляхом. Якщо ж умови ультиматуму виконано не буде, то воєнна операція відновиться, а до сенегальських військовиків долучиться ще й армії Нігерії, Ґани і Того – повідомив телеканал N-TV.

 

Джамме очолював Гамбію з 1994 року. На виборах першого грудні 2016 року він несподівано зазнав поразки. Його кандидатуру підтримало близько 36,7 відсотка виборців, в той час як за його конкурента Барроу проголосували 45,5% електорату.

 

Спершу Джамме визнав свою поразку на виборах, але пізніше все ж оскаржив підсумки грудневого голосування. Він заявив про численні порушення в ході виборів.

 

17 січня Джамме оголосив в країні надзвичайний стан терміном на 90 днів. Наступного дня парламент Гамбії пролонгував його повноваження на три місяці.

 

Сенегальська армія ще в середу, 18 січня, виставила Джамме ультиматум, погрозивши йому вторгненням в країну в разі, якщо в ніч на 19 січня він не полише свою посаду. Той проіґнорував ультиматум, продовжуючи наполягати на своїй легітимності.

 

У четвер вранці обраний президент Адама Барроу склав присягу в амбасаді Гамбії в столиці Сенегалу Дакарі. Його легітимність була визнана на міжнародному рівні.

20.01.2017