Уряд вивів "Укрзалізницю" з-під контролю Міністерства інфраструктури.

 

Кабінет Міністрів передав "Укрзалізницю" просто під управління уряду. Як зазначили в Кабміні, таке рішення прийняли задля підвищення корпоративного управління.

 

Державний секретар Міністерства інфраструктури Андрій Галущак розповів у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна", що уряд переробив статут компанії згідно з законом "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування". Закон передбачає, що засновником ПАТ "Укрзалізниця" та єдиним акціонером є Кабінет Міністрів України.

 

"Відтепер уряд як акціонер зможе швидко приймати ефективні рішення, потрібні для функціонування компанії і реформ", – сказав Галущак.

 

Водночас держсекретар зауважив, що має зрости роль наглядової ради "УЗ" як органу управління, котру очолює перший заступник міністра інфраструктури Євген Кравцов. "Міністерство інфраструктури сконцентрується на своїй основній функції – формуванні державної політики у сфері залізничного транспорту, не відволікаючись на вирішення управлінських питань", – сказав Галущак.

 

"Практика реформування у такий спосіб корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" вже показала свою ефективність. Успішним буде і приклад реформи управління ПАТ "Укрзалізниця", – зазначив держсекретар.

 

Варто зазначити, що попередній контролер "Укрзалізниці" – міністр інфраструктури Володимир Омелян – неодноразово критикував роботу директора "УЗ" Войцеха Бальчуна. Також Омелян протестував проти призначення державним секретарем Андрія Галущака, який розкрив деталі урядової децизії для "Інтерфаксу".

 

Видання "Економічна правда" деталізує: згідно зі старою редакцією статуту, міністр інфраструктури пропонував членів правління "Укрзалізниці" та наглядової ради компанії – відтепер органом управління став Кабмін.

 

Статут розділяє функції розробки політики та управління: Міністерство інфраструктури займатиметься стратегією, але не керуватиме компанією.

 

Показовий приклад: згідно зі старою редакцією статуту, "Укрзалізниця" у своїй діяльності "керується Конституцією і законами України, актами президента України, Кабінету Міністрів України і наказами Міністерства інфраструктури, іншими нормативно-правовими актами, цим статутом та внутрішніми документами товариства", – у новій редакції згадки про Мінінфраструктури нема.

 

Серед інших змін – відомство Володимира Омеляна втрачає право визначати напрямки діяльності "УЗ", впливати на кількість акцій, затверджувати фінансовий план, річний звіт, чисельність персоналу. Ці питання оформлюватимуться актом Кабінету мМіністрів України, проект якого розробляється та подається Мінекономіки.

 

Також "УЗ" більше не подаватиме консолідовану фінансову звітність для Мінінфраструктури.

 

 

19.01.2017