Росіяни з Міжнародної федерації шашок дискваліфікували українця за вишиванку.

 

Правління Міжнародної федерації шашок (IDF) прийняло рішення дискваліфікувати українського спортсмена, колишнього чемпіона світу Юрія Аникєєва на 3 роки.

 

Про це пише "Експрес".

 

У заяві IDF зазначається: "Розглянуто багаторазові випадки порушення етичного кодексу IDF (пункти 2.2.4 і 2.2.8) міжнародним гросмейстером Юрієм Анікєєва (Україна) після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року. Відповідно з етичним кодексом IDF (пункт 3.7.) правління IDF ухвалило рішення відсторонити Юрія Аникеева (Україна) на три роки до 15 грудня 2019 року від участі в усіх змаганнях, що проводяться IDF".

 

За словами президента Федерації шашок України Анатолія Яценка, звинувачення федерації – вигадані. "Його звинувачують у некоректній полеміці у ЗМІ, у претензійних роздумах на тему розвиток шашок, у якихось висловлюваннях про Путіна... Я просив надати факти, назвати ЗМІ, у яких він це говорить, дати його цитати. Але немає нічого. Нічого! А найбільший абсурд – його звинуватили у тому, що він вийшов на церемонію нагородження у вишиванці", – сказав Яценко "Експресу".

 

Очільник ФШУ зазначив, що президентом Міжнародної федерації є росіянин, а РФ має кворум у федерації "і може протягнути будь-яке рішення". "Розумієте, це війна. Це факт спортивного тероризму, саме так висловився наш міністр спорту. Це та сама гібридна війна Росії, про яку всі говорять", – вважає Яценко.

 

Міжнародна федерація шашок (International Draughts Federation) – альтернативна асоціація шашок, створена у 2012 році федераціями Болгарії, Молдови, Росії та Узбекистану. Основна її місія – опіка над шашками-64, котрі грають на шаховій дошці 8x8 (існує поняття "російських шашок"). Базова ж асоціація, Світова шашкова федерація (Fédération Mondiale du Jeu de Dames), діє ще з 1947 року. Вона охоплює різноманітні версії гри, зокрема, "міжнародні шашки", котрі граються на дошці 10x10.

 

Юрій Аникєєв – чемпіон світу 2004 року з бразильських шашок-64, чемпіон світу 2016 року з "міжнародних шашок"-100 у швидкій програмі, чемпіон Європи 2005 року з бліцу у "міжнародних шашках", багаторазовий чемпіон України у шашках-64 і шашках-100.

 

18.01.2017