НАБУ перевірить номінанта у керівники управління через "детектор брехні".

 

Директором Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро України обрано Дмитра Руденка. Таке рішення конкурсна комісія бюро ухвалила 12 січня.

 

Водночас, як ідеться у повідомленні НАБУ, призначення переможця конкурсу на посаду відбудеться лише за умови успішного проходження спеціальної перевірки та поліграфу ("детектора брехні").

 

Низка громадських активістів та правників висловили обурення результатами конкурсу, адже Дмитро Руденко був причетний до фабрикації справи проти відомого правозахисника з Вінниці покійного Дмитра Гройсмана (звинувачення за однією з "улюблених" статей совєцького судочинства – "порнографія").

 

"Два роки судового процесу у проміжках між серцевими нападами ходити до суду і доводити, що ти не є верблюдом, – все це, скажімо прямо, не дуже добре відбилося на його здоров'ї... І тижня до виправдального вироку він не дожив", – прокоментувала адвокат Євгенія Закревська.

 

Пані Закревська також нагадала, що процедуру поліграфа Дмитро Руденко вже проходив – коли був на переатестації в поліції. Вона обурена, що комісія допустила його до керівної посади.

 

Руденко до участі у конкурсі на посаду в НАБУ очолював Хмільницьке відділення поліції Калинівського відділу управління Національної поліції у Вінницькій області. Як інформує прес-служба бюро, раніше працював на посадах слідчого та очолював різні підрозділи в МВС Вінниччини; має три вищі освіти: дві юридичні та одну за спеціальністю "облік і аудит".

 

Конкурс на посаду керівника Одеського територіального управління розпочався 1 листопада 2016 року. Участь у ньому взяли 47 кандидатів. До етапу співбесіди після тестування на знання законодавства дійшли 29 осіб.

 

Повноваження Одеського територіального управління НАБУ поширюються на Одеську, Херсонську, Миколаївську та Кіровоградську області.

 

16.01.2017