У Гуті Пеняцькій знищили пам'ятник замордованим полякам.

 

У Бродівському районі зруйнували монумент, зведений у пам'ять про поляків-мешканців села Гута Пеняцька, котре було винищене у лютому 1944 року. Невідомі особи підірвали центральну фігуру меморіального комплексу – кам'яний хрест – а на стелах намалювали синьо-жовтий та червоно-чорний прапори, дописавши також символ "SS".

 

"З прикрістю інформуємо, що монумент, зведений у пам'ять про злочин, вчинений у Гуті Пеняцькій, було знищено. Товариство залишається в контакті з відповідними службами з метою з'ясування обставин цієї події", – повідомляє товариство "Гута Пеняцька".

 

Пам’ятний знак, на якому були викарбувані прізвища загиблих у роки війни, знищили цієї ночі, розповів виданню ZAXID.NET перший заступник голови Бродівської райдержадміністрації Володимир Адамець. За його словами, на місце виїхала слідчо-оперативна група, представники СБУ та районної влади. Правоохоронці оцінюють пошкодження монумента і встановлюють причетних до злочину.

 

Вандали оприлюднили відео понищеного пам'ятника у понеділок 9 січня. Впало у вічі, що на момент зйомки уламки каменя вже були посипані снігом – тобто монумент зруйнували ще раніше. Російські медіа, котрі першими повідомили про провокацію, вказують, що пам'ятник знищили вранці 8 січня.

 

Прикметно, що канал на YouTube, на котрому опублікувано відео з Гути Пеняцької, було створено спеціально для оприлюднення зйомки. Назва "аккаунту" ("Вільна Україна") та його оформлення (символіка зі стилізованим тризубом і написом "Правий сектор") свідчать про заготовлену провокацію. У назві ролика є помилка, котра підштовхує до думки, що автор ролика є російськомовним: замість слова "знищений" – написано "знищен" (як "унічтожен").

 

Пам'ятник у Гуті Пеняцькій звели у 2005 році. У Польщі тлумачили, що цей монумент споруджено у пам'ять про поляків, замордованих бійцями СС "Таличина" та Української повстанської армії.

 

У 2010 році ВО "Свобода" встановила на місці колишнього села інформаційну стелу, в котрій назвала зведення пам'ятника незаконним, а також звинуватила поляків у "дискредитації українського національно-визвольного руху" та "приховуванні злочинів окупаційної політики Польщі на західноукраїнських землях".

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович назвав нищення пам'ятника провокацією, котра "спрямована на загострення польсько-українських стосунків" і "вигідна третій стороні".

 

"Пам'ятник, відкритий у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, а й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька – польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців", – прокоментував В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

 

"Дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях в Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету – розпалювання війни пам'ятників. Плюндрування могил і пам'ятників по обидва боки кордону мають зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства", – закликав В'ятрович.

 

10.01.2017