У Франції затримано екс-прем’єра Косово.

Колишнього голову косовського уряду  Рамуша Гарадіная звинувачують у воєнних злочинах в часи сербсько-косоварського збройного протистояння 1998-1999 років.

 

 

Гарадінай, котрий досі володіє дипломатичним паспортом від Республіки Косово, прилетів з Приштини до швейцарсько-німецько-французького летовища Базель-Фрайбург-Мюлуз. Там він і був затриманий французькими правоохоронцями на підставі виданого Сербією ордера на арешт – повідомило видання Zeit Online.

 

Міністерство закордонних справ Косово підтвердило арешт Гарадіная. Водночас у Пріштині заявили, що сербський ордер на арешт є нелегітимним.

 

Французький суд планує упродовж четверга, п’ятого січня, вирішити, чи задовольняти прохання про екстрадицію Гарадіная до Белграда. Перешкодою для передачі арештованого сербській владі суд може визнати, наприклад, політичні мотиви переслідування екс-прем'єра.

 

Під час війни в Косово в 1998-99 роках Гарадінай очолював Армію визволення Косова. У грудні 2004 року він був обраний першим прем'єр-міністром краю. Через 100 днів він добровільно пішов з цієї посади у зв'язку із звинуваченнями, які висунув йому Міжнародний трибунал з військових злочинів в Колишній Югославії. У 2008 році він був виправданий за 37 пунктами звинувачення.

 

Через два роки виправдувальний вирок був скасований у зв’язку з тим, що нові свідки заявили про злочинні діяння Гарадіная. Зокрема, йому закидали причетність до незаконного ув’язнення людей, тортур в’язнів та їхніх страт. Проте 2012 року повторний розгляд справи залишив попередній вирок у силі через брак доказової бази.

 

Та Сербія все ж ініціювала нове розслідування проти Гарадіная. На основі поданого Белградом ордеру на арешт його вже затримували у червні 2015 року в Словенії. Утім після нетривалого з’ясування обставин справи представники словенської влади відпустили косовського екс-прем’єра.

05.01.2017