Голова ОБСЄ вважає передчасною ідею виборів до моменту "справжнього перемир'я".

 

Чинний голова ОБСЄ, міністр європейських, інтеграційних та закордонних справ Австрії Себастьян Курц заявив, що повноцінне припинення вогню має стати основою для проведення чесних і вільних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областях.

 

Про це він сказав у Маріуполі на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, повідомляє "Радіо Свобода".

 

"Основою для ефективної роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ має бути справжнє припинення вогню. Це також має стати основою для того, про що ви вже зазначили: для проведення вільних та чесних виборів", – сказав Курц.

 

Він додав, що незадоволений нинішнім status quo на Донбасі, але не бачить альтернативи мінським угодам. "Ми маємо продовжувати переговори, ми мусимо проводити діалог далі, і мінські угоди – це єдина база, єдиний документ, на основі якого ми можемо це робити… Я повністю незадоволений із тим статус-кво, що є наразі, але за відсутності іншого базового документу ми мусимо робити все, аби впроваджувати його", – зазначив дипломат.

 

Себастьян Курц визнав, що роботу спостережної місії слід поліпшувати. "Є ще куди рости місії. Головне, що я почув, на що скаржаться, що місія не працює цілодобово. Коли я думаю, що у спостерігачів ще немає того рівня доступу на території, який вони мали б мати, я думаю про те, як важко іноді місцевим жителям по кілька годин чекати проходу через пропускний пункт. Треба зазначити, що ситуація була б набагато складнішою і гіршою, якби не було цієї місії. Ми будемо всіляко підтримувати роботу місії, не тільки технічними засобами. Будемо робити все для того, щоб спостерігачі могли виконувати своє завдання якомога ефективніше", – сказав Курц, згідно з повідомленням телеканалу "112-Україна".

 

Голова ОБСЄ за декілька тижнів знову має намір прибути з візитом до України – а саме до Києва. Павло Клімкін нагадав, що всередині січня виповниться 25 років встановленню відносин між Україною та ОБСЄ. "Ми домовились відзначити цей ювілей подією і концертом Луганського симфонічного оркестру, який зараз перебуває в Сіверськодонецьку", – додав міністр.

 

04.01.2017