Порошенко гарантував клієнтам "Приватбанку" цілісність їхніх вкладів.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам "Приватбанку" недоторканість і цілісність їхніх грошей.

 

Про це президент заявив у спеціальному зверненні, поширеному у понеділок уранці.

 

"В основі нашого рішення – порятунок банку та гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі", – заявив Порошенко.

 

За словами президента, попередні власники з розумінням поставилися до рішення керівництва держави. "Принципово важливою для нас є їхня (попередніх власників) відповідальна позиція, яка зафіксована у їхніх же листах до уряду і Національного банку. Там чорним по білому написано, що вони визнають необхідність та доцільність екстраординарного кроку та цілком підтримують перехід «Приватбанку» у власність держави", – наголосив президент.

 

Голова держави констатував, що заходів, котрі протягом двох років вживали приватні власники та топ-менеджери, виявилося недостатньо. "Проблеми «Приватбанку» накопичувалися роками. В умовах війни та економічної кризи вони ще більше загострилися. Акціонери не знайшли ресурсів для виконання обов'язкової програми докапіталізації. А чинна бізнес-модель, очевидно, себе вичерпала. Виникла пряма загроза як самому банку, так і всій банківській системі України", – прокоментував Порошенко.

 

Президент зазначив, що свою стурбованість з приводу становища банку протягом останніх шести місяців постійно висловлювали Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку та інші фінансові партнери України.

 

"Єдиним способом зберегти банк і таким чином забезпечити збереження коштів його клієнтів є його перехід у власність держави. Альтернатива виглядала б безвідповідальною, бо вона означала заплющити очі, сховати голову у пісок і чекати, поки банк впаде", – переконує президент.

 

Петро Порошенко зазначає, що банк був занадто великий, аби помістити його "в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків", а рішення націоналізувати "Приват" – урятувало і банк, і банківську систему.

 

Петро Порошенко закликав клієнтів "Приватбанку" зберігати спокій.

 

"Гарантією того, що так буде і надалі, є наша взаємна довіра і співпраця. Ще раз наголошую, це – наша спільна справа", – резюмував президент.

 

19.12.2016