ЄС опублікував рішення щодо української Асоціації.

 

На інтернет-сторінці європейських інституцій опублікували текст рішення Європейської ради щодо завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Україною, схвалений напередодні на саміті ЄС у Брюсселі лідерами держав-членів Унії.

 

Лідери Унії прийняли цей документ (для того, аби завантажити рішення, клацніть на лінк) на вимогу уряду Нідерландів, котрий вимагав урахування позиції голландських громадян, висловленої на квітневому референдумі.

 

У висновках Європейської ради зазначається, що "метою Угоди про асоціацію є надання підтримки партнерським країнам на їхньому шляху до створення стабільних і розвинутих демократій", а також Асоціація "відображає стратегічну і геополітичну важливість регіонального контексту для ЄС". "Тому завершення ратифікації Угоди з Україною залишається метою ЄС високої ваги", – зазначають лідери.

 

Рада схвалила окремий додаток, котрий "має на меті врахувати занепокоєння Нідерландів", і запевняє, що він цілковито підходить до Угоди про асоціацію та договорів ЄС. Згідно з децизією європейських лідерів, це рішення має юридичну силу для 28 держав-членів ЄС, "і може бути змінене або скасоване тільки за спільною згодою глав держав і урядів".

 

Одним із основних пунктів є наголос Унії на тому, що ЄС не має зобов'язань перед Україною щодо членства: "Хоча метою [Угоди] є встановлення тісних і тривалих відносин між членами Угоди на основі спільних цінностей, Угода однак не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов'язання про присвоєння такого статусу Україні в майбутньому".

 

ЄС не має наміру надавати військову допомогу Україні: "Угода підтверджує співпрацю з Україною в сфері безпеки, зокрема в галузі запобігання конфліктам, кризовому менеджменті та запобігання поширенню зброї масового знищення. Вона не містить зобов'язання щодо того, що Євросоюз або держави-члени забезпечують гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу чи підтримку Україні".

 

Унія не має наміру розширювати права на працевлаштування українців: "Хоча Угода ставить за мету підвищення мобільності громадян, водночас Угода не надає українським громадянам або громадянам Євросоюзу права проживати і вільно працювати на території відповідно держав-членів ЄС або України. Угода не заперечує право держав-членів визначати обсяги допуску громадян України на свою територію з метою працевлаштування".

 

Європейський союз також не надаватиме фінансову допомогу Україні: "ЄС підтверджує прихильність до підтримки процесу реформ в Україні. Угода не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів для України і водночас не змінює суверенне право кожної держави-члена визначати характер і обсяг двосторонньої фінансової підтримки України".

 

16.12.2016