Уряд схвалив концепцію "Нової української школи".

 

Кабінет міністрів України схвалив на своєму засіданні концепцію "Нової української школи".

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич заявила, що наріжним каменем освітньої реформи має бути вмотивований прогресивний вчитель.

 

"Ми прекрасно розуміємо, які б чудові не були виписані закони, які б прекрасні стандарти ми не написали, як би ми не оновили зміст освіти, якщо не буде вмотивованого вчителя з належним рівнем кваліфікації, який мислить не старими радянськими штампами про авторитарну педагогіку і лише трансляцією знань, які діти мають відтворити на екзаменах, – у нас не буде реального формування цих компетентностей. Так важливо, що ми не тільки говоримо, а й робимо", – сказала Гриневич.

 

Концепція "Нової української школи" передбачає реформу середньої освіти та почне діяти в 2018 році. Згідно з концепцією, передбачається перехід на 12-річне навчання. Як зазначено в документі, мета реформи середньої освіти – випустити зі школи "всебічно розвинену, здатну до критичного мислення цілісну особистість, патріота з активною позицією, інноватора, здатного змінювати навколишній світ та вчитися впродовж життя".

 

Концепція "Нової української школи" передбачає 8 складових:

 

1. Новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві.

2. Педагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками.

3. Вмотивований учитель, який має свободу творчості й розвивається професійно.

4. Орієнтація на потреби учня в освітньому процесі, дитиноцентризм.

5. Наскрізний процес виховання, який формує цінності.

6. Нова структура школи, яка дозволяє добре засвоїти новий зміст і набути компетентності для життя.

7. Децентралізація та ефективне управління, що надасть школі реальну автономію.

8. Справедливий розподіл публічних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

 

У концепції зазначено, що нові освітні стандарти ґрунтуватимуться на "Рекомендаціях Європейського парламенту та Ради Європи щодо формування ключових компетентностей ціложиттєвої освіти" від 2006 року. Крім того, проектом нового базового закону "Про освіту" визначено, зокрема, 10 груп компетентностей, яких потребує кожен для особистої реалізації, розвитку, активної громадянської позиції, соціальної інклюзії та працевлаштування і які здатні забезпечити життєвий успіх в сучасному світі.

 

"Ми хочемо перейти від школи знань до школи компетентності", – прокоментувала Гриневич.

 

"90% вчителів усвідомлюють, що школу треба змінювати і далі вона не може залишатися такою, як є. Зрозуміло, що є обережність особливо в частини освітян, бо треба визнати, що освіта є консервативною. Але вони усвідомлюють, що для того, щоб перейти до школи компетентної, треба застосовувати нові методики навчання", – сказала урядовець.

 

14.12.2016