Парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президентці.

У п'ятницю, 9 грудня, відповідна резолюція опозиційних партій отримала підтримку необхідної більшості в дві третини депутатів Національних зборів.

 

 

За імпічмент проголосували 234 депутати з трьохсот – повідомила південнокорейська інформаційна аґенція YonhapNews. Хоча для запуску процедури вистачило б і двохсот голосів.

 

Президентку країни Пак Кин Хе звинувачують в протегуванні її близької подруги Чхве Сун Сіль, котра опинилася в центрі гучного корупційного скандалу. Її підозрюють у зловживанні дружніми зв'язками з главою держави для примусу південнокорейських компаній до багатомільйонних пожертвувань на благодійні цілі.

 

Ці кошти, як стверджують компетентні органи, Чхве могла витратити на особисте збагачення. Їй також інкримінують намагання впливати на роботу уряду.

 

Голосуванню в парламенті щодо імпічменту президентці Пак Кин Хе передували масові протести громадян в багатьох містах країни з вимогою її відставки.

 

Тепер рішення Національних зборів повинно бути розглянуто і схвалено Конституційним судом Південної Кореї, на що може піти ще кілька місяців. Проте Пак Кин Хе вже вважається тимчасово відстороненої від посади. Весь цей час обов'язки глави держави виконуватиме прем'єр-міністр країни Хван Ґйоан.

09.12.2016