Комітет Верховної Ради з питань реґламенту та організації роботи ВР не спромігся схвалити подання від Генеральної прокуратури про надання згоди на притягнення народного депутата "Опозиційного блоку" Вадима Новинського до кримінальної відповідальності. Натомість комітет вирішив переадресувати подання до голови ВР Андрія Парубія, аби він вирішив, чи направити його Генпрокуратурі на доопрацювання, чи винести на голосування сесійної зали.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

Перший заступник голови комітету Павло Пинзеник, зачитуючи підтримане рішення комітету, зазначив, що подання було ініційоване та подане належним чином. Водночас, депкорпус мав сумніви в обґрунтованості та вмотивованості подання: на попередньому засіданні комітет попрохав у ГПУ додаткові матеріали у справі, але Генпрокуратура не дала комітету інформацію в достатньому для депутатів обсязі. Також комітет не одержав достатніх відомостей про вчинення Новинським правопорушення.

 

Вадима Новинського, нагадаємо, звинувачують у причетності до примусового поневолення митрополита УПЦ МП Олександра Драбинка та спроби шантажу патріарха Володимира (Сабодана) з метою змусити його відректися від посту.

 

При цім, як повідомляє телеканал "112-Україна", на засіданні комітету між генеральним прокурором Юрієм Луценком та Вадимом Новинським відбулася перепалка. Суперечка почалася з того, що Луценко заявив про причетність адвоката Новинського, Олега Татарова, до обговорюваного комітетом злочину.

 

"Я особисто вважаю неприпустимим, щоб захистом тут, на комітеті – не в процесі, це їх право – виступав чоловік, який очолював слідче управління МВС і власне займався переслідуванням пана Драбинка. Саме він виступав у ролі захисника нардепа Новинського... Це ще раз доводить повну зв'язок нардепа Новинського і з діями тодішньої міліції, які виконували злочинні замовлення Януковича на узурпацію влади в церковному житті шляхом позбавлення волі одного з наближених до покійному митрополиту Володимиру архієпископів.", – заявив Луценко.

 

Новинський подібне зауваження спробував спростувати: "Юрій Віталійович виступив з обвинуваченням мого адвоката, можна, він скаже два слова з цього приводу..? Це було голослівне звинувачення, я хочу сказати, що Татаров Олег працював одним з керівників міністерства внутрішніх справ, коли міністром був Юрій Луценко", – заявив він.

 

Луценко зазначив, що такого ніколи не було. "Не ніколи, а коли", – продовжив Новинський. "Якщо хочете про "коли" поговорити, то я з вами поговорю, тільки не в цьому місці, добре?" – відповів генпрокурор.

 

Згодом розгорілася суперечка, яка закінчилася роллю в історії Александра Невського, при тім Луценко кілька разів використовував словосполучення "русскій мір" на адресу Новинського.

 

06.12.2016